Semanis Kata Seindah Bicara dari Penulis

Terima kasih kepada semua pembaca ruangan Itu Kata Hatiku ini. Di dalam ruangan ini terdapat pelbagai maklumat dan info-info semasa yang sedang hangat diperkatakan. Penulis juga amat berminat mengemukakan pendapat dan berkongsi info-info berbentuk Islamik. Tak kurang juga jenis pembacaan seperti novel dan cerpen turut dimuatkan dalam blog ini. Jika anda peminat karya sastera, anda akan ketemu hasil-hasil nukilan puisi milik penulis di sini juga. Semoga pembacaan anda penuh bermanfaat dan tinggalkan sepatah dua kata sebagai komen dan respond anda terhadap entry yang dibaca ^_^.
Penulis amat berbesar hati menerima kunjungan anda sekalian.~
skydiamond
Post ini telah dikemaskini dan ada update.
Ikuti perkembangan terbaru di post terbaru.
________________________________________________________________

Salam semua...

Minta jasa baik semua yang berada di Malaysia,
Tolong, tolong, tolong, sebarkan pada semua.
Tingkatkan kesedaran.!
Rakyat Malaysia di Egypt perlukan bantuan kerajaan.
Secepat mungkin.!
Keadaan di Egypt adalah lebih buruk dari yg anda semua tahu.

Kami lihat, media utama di Malaysia tidak ketengahkan langsung hal Egypt.
Kata TPM, "Pelajar Malaysia selamat, tidak perlu dibawa pulang."

Please, jangan bergantung pada media tempatan dah.
Go online, bukak BBC, Al-Jazeera.
Buka mata, banyak lagi hal penting dalam dunia ni.

Kenapa, kenapa, student abroad je yg banyak sebarkan hal ni???
Lepas tu, keluarga pelajar Egypt yg kt Malaysia je risau.
Korang tak risau ke?
Tolong la, aku merayu ni.

Okay, wanna know the truth???

Airport di Alexandria dah tak boleh pakai.

Balai polis di sekitar Mansoura dan Alexandria dah dipecah.

Angkatan polis diarahkan untuk tidak mengawal, kononnya untuk susahkan lagi protes.

Penjara-penjara, yes, PLURAL, di sekitar Egypt dah dipecah masuk; lebih 6000 banduan terlepas di jalan-jalan Egypt.

Pelajar2 perempuan terpaksa bergantung dengan pelajar2 lelaki untuk mengawal rumah mereka.




Aduh, tak boleh tidur aku malam ni, menunggu updates dari Egypt.
Korang, please. Aku merayu ni. Sama2 kita tolong. InshaAllah, semua akan selamat.




_______________________________________________________________
UPDATE!!!!!!!!!!!
Ikuti perkembangan terbaru di post terbaru.
Thanxx sangat3 kpd mamat. aku mmg tgh cari sumber tuk taw kisah sebenar pelajar kita kat sana. Aku merayu sangat-sangat pada semua yang baca post ni pliss jgn buat diam. Copy n paste at least kita taw ape yg berlaku pada saudara daan rakan-rakan kita di sana. Kita kena ambil tahu. Jangan putus-putus berdoa pada Allah! Dia sahaja yang dapat kita bertawakkal dan please buka link2 yg tertera untuk taw perkembangan semasa isu ni. Aku insyaAllah akan update seberapa segera news2 yg aku dapat.

Kredit to umek for that entry.

To all readers, sekali lagi aku harap sangat-sangat kalian copy n paste entry ni di blog, twitter, facebook n all laman social yg ada supaya semua org taw hal sebenar dan xberdiam diri lagi.

skydiamond

Haaa... kali ni Cik Deeya nak masuk contest pulak. Saje-saje support kawan-kawan blogger.. Actually, Cik Deeya kena tag oleh Kawan Cik Deeya yang namanya Cik Kima. Dia la yang offer contest ni kat Cik Deeya. So rasa macam menarik juga join contest ni. Cik Kima ni suka bercerita pasal alam haiwan. Kalau kalian nak tahu cerita pelik-pelik pasal haiwan jum la terjah blog dia. Boleh klik je link nama Cik Kima ni.

Kalau nak tahu contest ni dianjurkan oleh blogger kiut miut Cik Tasya. Jum zassss klik nama dia tu terus sampai ke blogpage Cik Tasya. Dalam tu ada la dinyatakan cemana kalian yang lain nak join contest Cik Tasya ni. Ada lah sedikit sebanyak syarat yang perlu diikuti juga. Ala kira macam ramah mesra la dengan teman blogger je ^_^



Haaa... camane gambar ni ye Cik Tasya? Rasa-rasa ada menepati ciri-ciri yang Cik Tasya cari tak? hehee... join suka-suka je sebab macam kiut je contest macam ni kan. :) Cukup tak syarat-syarat yang Cik Tasya minta tu??? ^_^

Kenapa Cik Tasya perlu pilih Cik Deeya???
Huhu soalan macam kena interview kerja kan..?? oke la, actually Cik Deeya amat sangat gemar memakai eyeliner setiap kali keluar. Eyeliner yang biasa digunapakai oleh Cik Deeya adalah jenis rod dan jenis liquid. Yang dalam gambar tu kat bahagian bawah mata pakai warna hitam jenis rod. Yang kat atas Cik Deeya pakai liquid eyeliner warna merun gelap. Cik Deeya memang kena pakai Eyeliner sebab kalau tak pakai mesti orang ingat Cik Deeya tengah sakit ke nangis ke... ada masalah ke... So bila pakai eyeliner baru kawan-kawan cakap Cik Deeya ni sehat dan ceria. Weeeee ^_^


So kalau Cik Tasya pilih kita.., dapat lah kita guna hadiah istimewa eyeliner dari Cik Tasya tu....^_^ Kan kan kan?????

Oleh yang demikian, Cik Deeya telah memanjangkan berita mengenai contest ini kepada teman-teman blogger yang lain seperti di bawah ini yepp~~


Kepada teman-teman blogger yang di tagkan seperti di atas, anda dijemput menyertai contest  ' the power of eyeliner contest ' ini ye. Ala mudah je kan... Jum jum meriahkan suasana.! Kepada semua pembaca yang lain juga, kalau berminat, sila klik dekat link Cik Tasya di atas ye..... Pastikan penyertaan kalian semua sebelum 1 Februari 12a.m oke~~ Weeeee Gud Luck semua^_^
Labels: , 2 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Sedap nya!!! nyum nyum~~
Arini mood rajin nak masak. Sebab da bosan sangat makan masakan cafe. :) So, intai-intai bahan lam kotak makanan;
               -Beras
               -Ikan bilis
               -Cendawan Shitake kering
               -Lobak masin
               -Bawang besar + Bawang Putih
               -Cili Giling
               -Lada Jarum
               -Garam + Gula
               -Serbuk Lada Hitam
               -Minyak Masak

Orait! Boleh la masak Nasi Goreng versi Cik Deeya ^_^ *weeee*

Memula, kena la masak nasi putih dulu kan.... zap zap zap basuh beras sume and masuk lah beras-beras itu ke dalam rice cooker yang juga merupakan multicooker bagi aku. hahaha..! Tambah garam sikit ye....

Dah siap masak nasi putih then terpaksa la Cik Deeya alihkan dulu dalam mangkuk pasal nanti Cik Deeya nak masak nasi goreng tu dalam rice cooker ni jugak. hehe maklum lah bilik hostel aku ni kecik je. kalo banyak sangat periuk nanti aku nak duk mane lak??? hehe so jadikan rice cooker ni sebagai multicooker ye...  :P

dah siap-siap alih, kena la basuh periuk ni bersih2 dulu. Lepas ni nak goreng ikan bilis dulu oke~
Ops, tapi sebelum tu kena rendam cendawan shitake kering n lobak masin ni dalam air panas dulu. urmmm pi amek air panas kat water cooler jap ekk~~


Oke~ da rendam...^_^

Sampai masa untuk menggoreng ikan bilis ye...~ Tung Tang Ting Tang bunyi dia... Ummmm sedapnya bau................! Ikan bilis sedap! Nah siap goreng~~ alihkan lagi dalam bekas lain pula yepp.... sabor... sabor....

Selesai part ikan bilis goreng. Then pe lagi ek, oke.... alihkan minyak gorengan ikan bilis tadi sampai tinggal sikit je dalam periuk tu ye... Tak bagus minyak banyak ni.... then masukkan bawang besar and bawang putih lak dalam periuk, tumis sampai naik bau dia.... eyh, bawang tu mayam halus2 dulu taw! :)


Lepas dah naik bau, and bawang pun da bertukar warna, barulah Cik Deeya masukkan cili giling and lada jarum yang dah dipotong-potong. Kacau-kacau lagi, then nampak kering sangat, Cik Deeya campurkan air sikit. Kemudian, Baru lah masukkan cendawan and lobak masin yang dah di potong halus tadi. Air rendaman jangan masuk sekali taw! Nanti nasi goreng kalian jadi masin sangat Cik Deeya tak tanggung taw.~

Then boleh la masukkan gula secukup rasa. Garam masukkan sikit aje kay~ sebab dah masukkan lobak masin tadi and lepas ni nak masukkan ikan bilis pula. So masukkan garam sikit je dulu kay.

Oke, nampak macam air dah mula kering boleh lah masukkan ikan bilis yepp~ Kacau-kacau sampai sebati then try rasa. Cik Deeya rasa macam dah oke sedap je. hehe. tapi nak tambah sikit lagi garam and gula. sikit aje taw! Sebab nanti campur nasi akan rasa sedikit tawar. So masa menumis bahan-bahan ni kena buat lebih sikit je rasa dia ye..understand...???heheee ngade-ngade pulak Cik deeya ni kan :P After that, masukkan serbuk lada hitam and kacau lagi. kalau dah kering sangat2 jangan lupa campur air sikit taw. kalau tak, nanti hangit nasi goreng kalian.

Tunggu sampai air dah nak kering pastu masukkan nasi tadi.... Gaul dan gaul, kacau dan kacau sampai rata taw!.^_^ and then......

Nyum.... Nyumm... sedapnya....!!! Try la... Jummm Zassss Sedap taw nasi goreng buatan sendiri nie.... ngeeeee *wink* *wink* ^_^



Labels: , 10 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
"Which one have no sugar??"

Pening aku seketika bila seorang foreigner Iran bertanya macam tu pada aku di salah satu kedai makan kat cafe tadi. Bukan pening sebab tak faham bahasa Inggeris tu. Tapi Cik Deeya pening camane nak jawab soalan macam tu. hehehe.

Then aku pun tanya dia balik...
"Do you mean less sugar sir?"
"Ouh, No No.. I ask No Sugar."
daging masak merah. Tak mungkin tanpa gula. Mesti orang Malaysia tak boleh terima

ikan bakar. kuahnya mesti campur gula gak. yang membezakan sikit or banyak je.

ketam.... wow.... sedap gillerrr!

sedapnya... terliur aku tengok... dah la tengah lapar nie....

Haha kalau kalian, ape kalian jawab agak nya???
"Erm, sir I don't think that No Sugar food are sold here. Maybe I can tell you less sweet food."
"No, No. It must be here"

Kalau ikutkan hati Cik Deeya malas dah nak layan pakcik tu. Dah la tanya orang pastu buat pandai dia pulak kan.   Hello, Ini Malaysia oke! Sangat sukar untuk cari makanan without gula or garam. I agree kalau cakap Malaysian is very depending on sugar and salt in their food instead of overseas food. But they need to accept our culture la when they are here right? Memang ini bukan satu perkara yang baik untuk kesihatan kita tapi satu-satu perkara bila dah jadi budaya dalam masyarakat sangat susah untuk kita ubah balik benda-benda macam tu.
Cuba imangine nasi lemak tanpa gula? Nampak sedap tapi rasa hampeh!

Then aku dah tak taw nak respond camane kat foreigner tu samapi dia tanya aku balik,
"Is this sweet?"
"Yes, If you take this maybe not too sweet. It more sour n spicy."



Masa tu dia tanya aku ayam masak merah. of course sweet. masakan kedai lak tu. Lain la kita masak sendiri. Then aku tunjuk kat ikan pari masak asam pedas. Lantak kau la pakcik. Aku rasa dah tolong setakat termampu dah. Then aku lari ke lain malas dah nak layan foreiner tu lagi. Ikutkan hati rasa nak tunjuk kat dia ulam-ulam je tadi. Senang! Manis semulajadi. Takpun suruh dia beli buah kat kedai sebelah. heheheee Tak gitu????
Labels: , 4 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond

Sedang asyik duk silau2 n terjah2 blog jiran-jiran, tetiba terpandang nama yg sama dalam beberapa blog. Ben Ashaari! huhu. Macam pernah dengar je... Then terus la klik kat link blog en.Ben ni.. Memang best. Pastu nampak la pulak sal bloglist ni. Tak berape faham gak sebenarnya. Pastu Cik Deeya pun try la buka link-link yang ditinggalkan. Berduyun-duyun orang tinggalkan link nak join bloglist En. Ben ni...So Cik Deeya pun agak teruja juga lah dengan segment macam gini... huhu so kita pun try la join... harap-harap masuk la list En Ben ni... ^_^

Berapa Kerap Update Blog???
Blog Itu Kata Hatiku ni sebenarnya aku create tahun lepas. Tapi masa mula-mula berjinak-jinak dengan dunia blogger ni, aku cuma masukkan karya-karya aku macam cerpen, puisi, novel... karya dari jenis sastera la selalunya sebab aku ada banyak karya yang aku tulis sebelum rumah aku ada komputer lagi.... One day aku terpikir masukkan karya-karya aku dalam blog sendiri. Dari situ bermulalah dunia blogger aku. Tapi tak kerap la aku update sebab time tu aku sangat sibuk dan tak kisah sangat sal blog. Kalo ada idea puisi or cerita baru then aku update. Kalau tak, xgerak la jawabnya... hehe... Waktu cuti semester aku mula aktif semula berkenaan isu Gaza dan Israel. Waktu tu aku rajin update sebab aku tengok ramai yang baca. So semangat la.heheee... Lagipun memang mood n masa amat mengizinkan waktu tu. bila start kelas blog aku mula tak bergerak balik. Sampai bulan12 lepas baru aku kembali beri perhatian pada blog aku semula.... Lagipun aku agak bersemangat sekarang sebab makin ramai kawan-kawan jenjalan kat page aku sekarang. Jadi aku pun semakin rajin mengupdate post-post baru. Ikut mood la, kalau rajin hari-hari update topik baru.. Kalau bizi, Mungkin dua or tiga hari sekali baru update baru. Setakat ini dah 32 post dah ada dalam blog Itu Kata Hatiku nie... :)

Kenapa nak join Bloglist Ben Ashaari???
Hmmm... Kenapa ya? Sebenarnya, aku dah lama dengar nama Ben Ashaari ni. So dia orang berpengalaman bagi aku. Mungkin aku boleh blajar banyak benda sal blogging ni daripada dia. Then masuk Bloglist ni dapat la berkenalan dengan ramai blogger lain lagi. I'm still learning in enhance my blog. Jadi Cik Deeya rasa, why not I take this opportunity? Kita perlu belajar daripada yang lebih berpengalaman kan? And also, we can share something together. Dunia blogger ni luas dan sebab tu aku ingin kenal dengan ramai blogger lagi di luar sana.

Apa nak buat kalau blog dah Popular????
Aiiihhh belum apa-apa dah kena pikir ek??? hehehe Actually aku tak la terfikir untuk blog ni masuk anugerah blog paling polular agi setakat nie. hehee. Cuma aku harap blog aku ni dikenali dan dibaca oleh teman-teman blogger sekalian. and dapat beri komen-komen positif terhadap post-post yang ada. Andaikata blog ini one day terpopular jugak, aku bersyukur yang amat sebab aku harap isi blog ni akan di manfaatkan sebaik-baiknya. Aku suka kongsi apa aje yang terlintas difikiran then aku akan buat research sedikit untuk pastikan post aku tu ada input berguna buat kalian semua. So kalau dah popular, it is one bonus la untuk aku sebarkan pemikiran-pemikiran aku pada kalian semua. InsyaAllah bermanfaat. setakat ni mungkin ini saja yang dapat aku nukilkan. After this, we might not know.... Yesterday, has being a history, today is a reality, but tommorow might be a gift for us, that is a mystery.

Terima kasih kerana sudi membaca...bye bye~~
Labels: 2 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Baru-baru ni cik deeya tengah kemaruk Guinea pig. Bahasa Melayu nya ialah Tikus Belanda. Ada gak orang panggil marmut. Guinea pig ni comey sangat... Hajat nak bela Guinea Pig pas ni. Maklum aje la, Cik deeya ni memang jenis gilakan haiwan-haiwan comel. mcm kucing ke, hamster ke, arnab ke... Guinea Pig ke... dan seumpama dengannya. I am an Animal's Lover kalau nak taw la. hehe ^_^

Tak percaya ke Guinea Pig tu comelll????? jum kita tengok cumil ke tak chumil haiwan ni ek ~~~>




haaa... camane??? cukup comel tak????

Kalau kalian nak tahu, guinea pig ni makan macam arnab. Saiz dia pun boleh besar arnab. tapi normal boleh saiz matang 25cm macam tu la. besar jugak tuu. Entah la cik deeya tiap kali tengok guinea pig ni (tak kisah la gambar je or yang real punya) mesti rasa macam geram cangat cangat cangat.... eeeeee... rasa macam nk cium-cium je guinea pig ni... Kalian ada tak yang rasa macam aku rasa nie??? hahahaha kalau kalian ni jenis gilakan pet, mesti geram geram geram gak macam aku nie... hehehee

Guinea pig ni bukan hamster taw. Ramai gak yang keliru ingatkan Guinea Pig ni sama dengan hamster. Tapi tak sama ye sebenarnya. Perbezaan yang paling ketara adalah pada saiz nya. Hamster tu saiz nya kecil saje.lebih kurang saiz genggaman tangan manusia je. Tapi Guinea pig ni lebih besar. Masa baru lahir saiznya dah sebesar genggaman tangan kita. yang dewasa lebih kurang 20-30cm panjangnya taw. Haiwan ni makan macam arnab je. Sayur, lobak, buah, pallet, sume die makan. Haiwan ni dari jenis Rodentia. Sebab tu pemakanannya pun sama dengan arnab. Tapi yang menariknya, najisnya tak berbau macam arnab. Satu perkara lagi, walaupun haiwan ini dalam bahasa Inggerisnya dikenali sebagai Guinea Pig, Ia bukanlah termasuk dari golongan khinzir yang merupakan haram bagi orang Islam menyentuhnya. Tikus Belanda merupakan keluarga Caviidae, justeru sesetengah orang mengenalinya sebagai cavi sempena nama saintifiknya adalah Cavia porcellus.


Seach punya search aku jumpa pula gambar Guinea pig roasted. Hurmmm... Terkejut juga la tengok. Kesian... 

scroll lagi ke bawah taw....

Pergh.... Guinea pig sizzling. geeeerlll
Nah... Western food~~
serius seyh.................! aku mmg rasa nk muntah tengok diorang masak GP ni. adeyh, kesiannya.......  TT_TT



Guinea pig dalam bahasa Melayu panggil Tikus Belanda, tapi sebenarnya haiwan ni tidak berasal dari Belanda sebaliknya berasal dari Pergunungan Andes. Penduduk-penduduk asli di kawasan ini dahulunya menjadikan haiwan ini sebagai hidangan dalam upacara-upacara tertentu mereka semenjak tahun 1960-an lagi. Kemudian, hidangan ini mula diterima sebagai sumber makanan yang enak dan mudah diperolehi samada di kawasan urban mahupun desa. Tambahan lagi, jenis haiwan ni amat mudah membiak. Jadi, jika dibandingkan dengan lembu atau khinzir yang menjadi sumber makanan mereka sejak dahulu kala, kos dan stok tikus belanda jauh lebih menguntungkan bagi mereka. Masa terus bergerak membawa bersama-sama hidangan pelik ini ke kawasan-kawasan sekitarnya iaitu Peru, Bolivia, Sierra, and also Colombia.


NI CIK DEEYA TUNJUK KAT KALIAN BEBERAPA JENIS TIKUS BELANDA YANG GLAMOR-GLAMOR
Fisrt jenis biasa tengok ni jenis Amerika. heheee gemuk kan????
Yang bulu rock2 sikit ni jenis Abbysinian/ abby je

Abbysinian juga.~~
ni pun jenis biasa gak. jenis Amerika

ini lak jenis Teddy Bear

Teddy Bear juga.... macam arnab pun ada.
Rambut kerinting ni jenisnya Texel 

Texel lagi. Cute kan???
jenis peruvian...aku takut skit tengok Guinea pig jenis ni. hehe



jenis Ceronet. Bulu panjang macam Peruvian juga


Comel tak Guinea Pig / Tikus belanda / Marmut ni??? Rasa tak kegeraman macam aku rasa ni??? huhu. Sangat tak sabar nak memiliki Tikus Belanda ni ~~~


Labels: , 4 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Salam teman-teman pembaca, pastinya kalian pernah mendengar kisah cinta Zulaikha dan Yusuf a.s. Namun berhati-hati kerana kisah telah menerima pelbagai tokok tambah dari pelbagai sumber yang tidak sahih.




'Zulaikha' merupakan nama yang tidak asing bagi masyarakat kita tapi tanpa rujukan yang sahih, kita mudah terpesong dengan sumber-sumber yang tidak benar. Sebagai muslim, kita pastinya memegang Al-Quran sebagai panduan hidup kita. Jelasnya, di dalam Al-Quran sendiri tidak pernah menyebut nama 'Zulaikha' seperti mana yang kita kenali. Kisah mengenai Zulaikha dan Yusuf a.s diterangkan dalam Al-Quran dengan menyebut wanita itu sebagai imra’ah al-’aziz iaitu isteri al-Aziz. Al-Aziz merupakan pembesar Mesir, biasa disebut sebagai Qiftir. Dalam sebahagian kitab tafsir disebutkan nama isteri pembesar itu sebagai Rail, dan ada juga menyebut sebagai Zulaikha atau Zalikha. Namun, riwayat-riwayat tersebut tidak dapat dipertanggungjawabkan kesahihannya.

Merujuk kepada surah Yusuf ayat 21-35 menjelaskan bahawa Zulaikha isteri yang curang terhadap suaminya kerana telah menggoda Yusuf untuk melakukan perbuatan yang tidak diredhai Allah. Zulaikha pada awalnya sememangnya seorang perempuan yang tidak baik tingkah lakunya kerana sanggup berlaku curang terhadap suaminya sendiri dan kemudiannya menfitnah Nabi Yusuf a.s. sehingga menyebabkan episod kehidupan Nabi Yusuf a.s. meringkuk di dalam penjara sehingga beberapa tahun lamanya.

Kebesaran Allah nyata dilihat melalui keindahan alam semulajadi di sekeliling kita
Kisah cinta Yusuf-Zulaikha yang diagung-agungkan sebenarnya tidak diceritakan langsung di dalam Al-Quran. Perkahwinan Yusuf dan Zulaikha juga tidak pernah diceritakan dalam Al-Quran mahupun hadith shahih, justeru berkenaan doa pengantin yang menyebut nama Yusuf dan Zulaikha tidak boleh disama ertikan seperti tulusnya kisah kasih Adam-Hawa atau kisah rumahtangga Nabi S.A.W bersama isteri baginda, Siti Khadijah. Selain itu ada juga kisah menceritakan keimanan Zulaikha sehingga buta matanya kerana kuatnya ibadah dan sering menangis kerana takutkan Allah, merupakan kisah yang tiada asal-usul yang shhahih. Di dalam surahYusuf, kisah imra'ah al-aziz (Zulaikha) ini terhenti pada ayat ke-53 surah Yusuf, yang mana 'Zulaikha' telah membuat pengakuan bersalah di hadapan Raja Mesir kerana menggoda dan memfitnah Yusuf dan akhirnya Yusuf dibebaskan dan diangkat pula sebagai pembesar Mesir.  Ayat seterusnya dalam surah tersebut tidak lagi menyentuh kisah imra'ah al-aziz.

Dalam ayat 51 surah Yusuf, menjelaskan bahawa isteri Al-Aziz membuat pengakuan di hadapan Raja Mesir ketika itu bahawa dialah yang menggoda Yusuf dan terlerailah segala tuduhan terhadap Nabi Yusuf dan Yusuf a.s kemudiannya dibebaskan dari penjara. Imra'ah Al-Aziz menyedari kesilapannya dan Tuhan telah memberi ampunan terhadapnya. Lalu siapalah kita manusia biasa ingin mengungkit kesalahan silam dan mencela beliau sehingga sanggup menggelarkan dia perempuan jalang atau pelacur, setelah dia diberi ampunan dan bertaubat kepada Allah? Adakah kita ingin melampaui batas? Ingatlah, sesungguhnya Tuhan amat benci dan memandang rendah kepada manusia yang menghina hambanya setelah dia bertaubat.

Harus diingat, bahawa surah Yusuf dalam Al-Quran menceritakan kisah perjuangan Nabi Yusuf a.s dalam menegakkan kesucian agama Allah S.W.T. dan bukanlah sebuah penglipur lara tentang kisah cinta romantis merpati sejoli atau drama-drama cinta antara Yusuf dan Zulaikha.



Keinginan untuk berpasangan itu tidak dapat disangkalkan merupakan satu fitrah kehidupan

Justeru kita lihat di sini, siapa yang menerbitkan nama 'Zulaikha'??
Bagaimana pula tentang wujudnya kisah pernikahan dan epilog kisah kebahagian rumahtangga Yusuf-Zulaikha??

Wujudnya nama Zulaikha sebagai isteri al-Aziz dalam surah Yusuf bermula dengan keterangan para ulama menukil kisah itu dari kitab-kitab tafsir klasik. Namun begitu, penyebaran nama 'Zulaikha' sebagai isteri al-Aziz tersebar tidak selari dengan penilaian keshahihan terhadap penamaan tersebut. Sebahagian masyarakat meyakini bahawa Zulaikha adalah nama wanita yang merayu Nabi Yusuf a.s. memenuhi kehendak nafsunya, dan kemudian setelah nabi Yusuf a.s. diangkat menjadi pembesar Mesir lalu mereka bernikah dan hidup bahagia dengan cinta-cinta romantis. Lebih hebat lagi tipologi kisah Yusuf-Zulaikha disamakan dengan tipologi Adam-Hawa, Muhammad-Khadijah, dan Ali-Fatimah; sedangkan keshahihannya amat diragui.

Lebih lanjut diketahui bahwa kisah Yusuf-Zulaikha muncul melalui lisan ahli kitab. Ketika surah Yusuf ayat 21 disinggung dan mereka membantah, mereka menuturkan detail kisah tersebut menurut versi yang mereka ada-adakan.

 Rasulullah s.a.w. telah mengingatkan dalam hadithnya,
"Kamu jangan membenarkan penuturan Ahlul-Kitab, jangan pula mendustakannya. Katakanlah: "Kami beriman kepada Allah dan apa-apa (kitab) yang diturunkan kepada kami dan (kitab) apa-apa yang diturunkan kepadamu." (HR. al-Bukhari)

Di dalam al-Quran, Allah azza wa jalla mengingatkan orang-orang beriman untuk tabayyun terhadap berita-berita yang dibawa oleh orang fasik (al-Hujurat:6)
.........................................................................................................................
Berdasarkan nukilan dari kitab-kitab tafsir ulama salaf, ternyata yg menuturkan kisah penamaan istri al-Aziz dengan sanad yg lengkap hanyalah Imam ath-Thabari, yaitu dari Ibnu Humaid, dari Salamah, dari Ibnu Ishaq, dari Muhammad bin as-Sa`ib, dari Abu Shalih, dari Ibnu `Abbas. Dalam jalur ini, nama istri al-Aziz adalah Ra`il binti Ra`il. Sedang riwayat yang menyebut nama istri al-Aziz adalah Zulaikha bersumber dari Syu`aib al-Jaba`i. Kedua sanad itu lemah sekali bahkan palsu. Penyebab lemahnya riwayat ada pada Muhammad bin as-Sa`ib al-Kalbi dan Syu`aib al-Jaba`i. Muhammad bin as-Sa`ib al-Kalbi dinilai sebagai rawi yang matruk (ditinggalkan/dusta) oleh Imam adz-Dzahabi, Imam Ibnu Hibban dan lainnya. Sedangkan Syu`aib al-Jaba`i dinilai juga sbg rawi yang matruk oleh Imam adz-Dzahabi dan Imam Ibnu Hajar al-Asqolani.
(perenggan ini bersumberkan laman web http://muqorrobin.multiply.com/journal/item/16 )
 ......................................................................................................................................

Walaubagaimanapun, aku selaku pemilik ruangan ni amat berharap agar kalian pembaca tidak membuat sebarang judgement memburukkan isteri al-Aziz tersebut kerana segala ketentuan adalah milik Allah. Siapalah kita manusia biasa yang entah dipandang Allah pada tahap mana sedangkan 'Zulaikha', kesedaran terhadap kesilapan yang dilakukan telah tercatat di dalam Al-Quran. Beginilah kita boleh mengambil iktibar atas perkara yang telah berlaku di zaman Nabi dahulu, tetapi janganlah sekali-kali mengutuk kerana sesungguhnya kita juga tidak lari dari melakukan dosa. Wallahualam....
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 ::SUMBER RUJUKAN::
1)Al-Quran & Terjemahannya, Surah Yusuf, Al-Quran Darul Iman, Pustaka Darul Iman Sdn. Bhd., Kuala Lumpur, 2007
Labels: , , 2 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Pernahkah kalian mendengar manusia yang tidak penah tidur? Pastinya tidak bukan. Baik bayi baru dilahirkan, remaja, orang berkerjaya mahupun orang tua sekalipun, baik yang sihat mahupun sakit, yang cacat atau sempurna semuanya memerlukan tidur. Tahukah kalian bahawa tidur merupakan perkara yang lebih penting daripada makanan?
syok nya baby ni tidur ^_^
anda pernah makan sushi? sangat enak~~
sedappnyee ikan bakar
Tanpa makanan, manusia boleh bertahan lebih lama berbanding tanpa tidur. tidur merupakan perkara ke-3 terpenting untuk manusia terus hidup. Kajian membuktikan bahawa udara menduduki tempat pertama untuk manusia terus bernafas, diikuti air kerana manusia hanya boleh bertahan selama 3 hari tanpa air, manakala rekod dunia mencatatkan manusia boleh bertahan selama 264 jam iaitu lebih kurang 11 hari tanpa tidur mendahului kepentingan makanan kepada manusia di mana manusia boleh bertahan selama 40 hari tanpa makanan.

Di sini kita melihat bahawa tidur merupakan fitrah bagi setiap benda hidup. sama ada haiwan ataupun manusia. Tapi pernahkan kita terfikir bagaimana tubuh mengisyaratkan waktu dan ketika kita perlu tidur? Untuk pengetahuan semua, perkara ini masih menjadi tanda tanya di kalangan ilmuan.

Namun begitu, para ilmuan telah dapat membongkarkan bagaimana rasa mengantuk itu wujud. Kajian terhadap tikus, mendapati sel otak yang disebut astrocyte merupakan bahan pendorong untuk tidur dengan mengeluarkan adenosine. Zat itu merupakan bahan kimia yang menimbulkan efek mengantuk dan akan berkurang dengan pengambilan caffein. 

Rasa mengantuk akan meningkat berkadaran dengan jumlah jam mereka terjaga atau tenaga yang digunakan sepanjang hari. Semakin lama terjaga semakin kuatlah rasa mengantuk yang dialami. Begitu juga penggunaan tenaga seseorang. Hal ini disebut tekanan untuk tidur. Berdasarkan penelitian, diketahui bahawa adenosine sebagai pemicu tekanan untuk tidur.

Pastinya anda pernah berasa letih yang amat selepas melakukan aktiviti-aktiviti berat dan perasaan seperti ingin tidur terus bukan? Di waktu persekolahan  atau ketika kuliah juga pasti anda pernah tertidur tanpa sengaja, terus apabila terjaga mungkin kelas sudah tamat. Ini terjadi kerana tubuh memerlukan rehat untuk mengembalikan tenaga, memperbaiki sel-sel badan, produksi hormon serta membuang toksin dari badan.

Jangan la tengok adeq tidur! maluu laaaa........!!

Aku akan tetap bersamamu selamanya... Kamilah catdog :)

orang tua pun tidur juga

Waaahhh mengantuknya... sini pun port best jugak. boleh betulkan tulang belakang aku.

hahaha!! sangat comell~~

kucing ni rasanya baru pas meeting projek besar ni... tu yang penat sangat ni

Bahaya kekurangan waktu tidur 
Awal daripada banayk penyakit berbahaya kebanyakannya disebabkan oleh gejala kurang tidur seseorang. Antara penyakit yang mudah menyerang adalah :-
# Obesiti: Tidur memegang peranan dalam kemampuan tubuh untuk mengeluarkan neurohormon karena ketika jumlah pengeluaran hormon menurun, kesempatan bertambah berat badan meningkat.
# Tekanan darah: Tekanan darah secara alami akan turun selama tidur. Namun akibat kekurangan tidur dapat meningkatkan tekanan darah dan masalah kardiovaskular.
# Diabetes: Kemampuan tubuh menggunakan insulin akan terganggu akibat kekurangan tidur sehingga menyebabkan diabetes.
# Kurang Ingatan: Memori dalam otak akan semakin menurun dan perlahan-lahan menghilangkan memori terhadap sesuatu perkara.
# Sistem Imun Menurun: Badan menjadi lemah dan mudah diserang penyakit tanpa rehat yang mencukupi

Berapa lama waktu tidur yang ideal bagi seseorang???
Jumlah waktu tidur yang diperlukan seseorang adalah berbeza bergantung pada banyak faktor, seperti usia, kesihatan, daya tahan fisikal, dan aktiviti mental. Mengikut peringkat umur, bayi yang baru lahir memerlukan tidur sekitar 16 jam sehari. Pada usia 6 bulan setelah kelahiran, waktu tidur menurun menjadi sekitar 13 jam sehari. Remaja memerlukan rata-rata waktu tidur sekitar 9 jam sehari. Sedangkan kebanyakan orang dewasa memerlukan tidur rata-rata 6-7 jam sehari. Tentu saja banyak orang yang tidur diluar waktu ideal tersebut. Ada yang tidur lebih lama atau lebih sedikit dari waktu ideal yang diperlukan untuk tidur. Jumlah jam ini pula akan berubah mengikut aktiviti seseorang. Contohnya, seseorang melakukan aktiviti yang lebih berat dan menggunakan lebih tenaga pada siang harinya, maka waktu tidur yang diperlukan juga akan bertambah.

Nah... sekarang kita faham kenapa kita perlu tidur. Ketika kerja atau esaimen terlalu banyak kadang kala kita berasa tidur adalah suatu perkara yang cukup membazirkan masa. Pemikiran sebegitu harus ditukar segera kerana tanpa tidur yang cukup tidak akan menghasilkan kualiti kerja yang terbaik. Tidurlah secukupnya tetapi elakkan tidur berlebihan kerana tidur berlebihan akan melembabkan aktiviti minda dan melemahkan tubuh badan. Justeru, pastikan kalian mendapat tidur yang optimum bagi menjamin kesihatan dan kualiti kerja yang tebaik setiap hari~~~~

Pernahkan anda berkeadaan seperti ini???


mengantuk di sekolah menunjukkan symptom kekurangan tidur seseorang


syndrom tidor! huhu

Labels: , 4 comments | edit post
Reactions: 
Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget
.              ................                                 ...``...``.`...`;$#######@%;::;;;!||!!!%%|$@###########################################################################################$
..            ......... ......          .                       ........``.....:!!!;:!$##$|;:::;!!;;;;!%%%&############################################################################################$
.             ........... ...                                  ...........```..:;;|;':%@@$|;::::!|!!;;|%||&############################################################################################$
              .`......  ...                                        ...........`::;;:!|@#@$!:'::;!!!!;!|%|!&############################################################################################$
              ``.....     ..                                      ..``....... .';;!!||$#&!;:':;;;;;!!|%%!%@############################################################################################$
              .......   ....           .                         ..``.........'!!!;:::!%$|;'':;;;;;;;;!||$#############################################################################################$
             .`. ..     ..                                     ...............'!||;'':|@$:''''':;|!!;;!|%@#############################################################################################$
             .....    .....                                       ............;|!;:'';!%|:''':;!;;;;!||||&#############################################################################################$
             .`.....  ......                                      .......... .:!;::'':%%!::'':;;:::;!!%|%##############################################################################################$
             .....    .....                                      ......... .`';::;'``'!|:':'':;;;;;!;;|||@#############################################################################################$
            .`....   .....                                       ....... ... '!!::'``'!!:::''':;!!;;;!%||&#############################################################################################$
            ``....   .....                                        .........  :%|:::`'%&;''::::::;:::;|||$##############################################################################################$
            `.        .. .                                        ........  `;!;;;:':|;::'':::::::':;!||&##############################################################################################$
           .::|!.    .....                                          ....... .!|;!;:'`':::'''::::;::::!|%&##############################################################################################$
           .::'.    .....                                          .......  '|||&%:`';!:'::''::::::;;!!|@##############################################################################################$
           ``.      .....                                          ......   '%!!|;'.`||::''':''::;!;;|%$###############################################################################################$
           `.        ...                                          ......   .;|;!;`.';!!''''':''::::;|||$###############################################################################################$
          ``..     .....                                         .......   .;!::::'`;!:''''':::::;;:!|%@###############################################################################################$
           ..     ......                                          .......  `!!;;'`.';!:''':''';;::::!;;$###############################################################################################$
         .`.        .......        .                              .....  ..';;;;'`.`!|:''''''';;;;;:!%$################################################################################################$
         .`.       .......     .. `:.                            ........ .:!;;:'`.'!;''''''':;;;;:;!|$################################################################################################$
         .....   ...........                                       .......`;;:::'..'||:''``':::::;:;%|$################################################################################################$
         ``..   ..........`.                                      ........';;'''`.`;|;'''''''''::;;;%$&################################################################################################$
        .`...  .  .........                                      .........';;::'```;!;:'''```':::::;!|&################################################################################################$
        .'`.. ..........`..   .. .      .                        ..```. ..';;:'`.``;!;'''`''':::::;!||$################################################################################################$
        ``  ..........```::   `.                                 .``.... .:;:::`..'||:'''```':;;:::;!$#################################################################################################$
       .''............````   `:. .     .                        ..........:!;:'````;!:'```''''::::!!!|@################################################################################################$
        ``........`.....':`  ..                                 .........'::::'```:!!;'`''''::::::;||$#################################################################################################$
       `'`............```'`  '' ..                             .....`...`:!!:'```':!;:''''''::::::;!|$#################################################################################################$
       `'`..........```.`'.  '. `.                            .....``````':::'```';!;:''''';!!;::::;|&#################################################################################################$
       ``...........````':` `' .`    ..                      ......``...`:;''''`';||;:::::;;:::::::;|@#################################################################################################$
      .:'..........````'`.  ``                               ...........`;|!:'`.            .`':!!!!%@#################################################################################################$
      ``...........````''` `;'                               .....````                              .:%@###############################################################################################$
     .'`.....`....````'!!. ';. .                            .....                                        '|@###########################################################################################$
 ..  `'`.......````````:;`.``  `     .                    ...             .....````...                       `|&#######################################################################################$
$!'`.```.....`````````'''..:'        .     ...           ..        .````'```````````````''''`.                   `|####################################################################################$
`':%@%'....````...``''''`  `.      ..     .....       ..       `'``````````````````````````````':'`.                `%#################################################################################$
````````..````````'':|!.  .'..`.    ..   ......      .      .```````````.````````````````'''''``'''''``.               `|##############################################################################$
`````.````````'''''''''`. ..        .     .....    .      `'`..````....``````````````''':;||%%$$$%%||;::::`               '$###########################################################################$
'````````````'''::''':;' .''        .     .....         ':`.``````````````````````';!%$$%$$$$|;;;;:;;!!!|%|!:`              .!@########################################################################$
::''`````````'';;''''::` .:` `.    ``.  ......        `'````````````````````````:|%|||||!;;:'':;;:::::;:::::;;!:.              '&######################################################################$
:;:'''````''';;''''''''. ':       .`.  .......      `'````````````````````````';|||!;:::''''`'';;:::!|!::!;;::::::`              `%####################################################################$
':;:'``''''::'''''`';:` .'` .`    .`.   ......    .`'```````````````````````''::;;::''''``:!|%$&&&&@&&$$%|!;;;;;;::;'.             '$##################################################################$
  `;|%!'````':''`';;::`  `. .    ...   ......    .''```````````````````````'''::::'''''':!!$&@@@@####@@#@&%!!!!!;;;;;;'.           . '&################################################################$
      .`''|$%%%!!!::::.  '`    .............    .''`````````````````````````''''''''''';;!$&&@@&%%&##&%|&@@&$|!!;;;;;;;;:.         . ..!@##############################################################$
                ..``     .  .     ``........   .''''''``````````````````````''''''''':;;|&&|:|&@&%!%&|:':|$&&&$|!;;:::::::'.      ..  . `%#############################################################$
:;!!;'.                          .'`.......   .'''''''```''''`'``````````````''''::::;;%&$;`.`'!%$$%|!||%|%%%|!;:::''''''''::. .     .....;@###########################################################$
;:`....`:;;'`.   ``.  `.       .... ......   .`''''':;!||!!;:::''''''```````'''':::::;|&$;'';;|!;:'''''':;;:::::'''''''''''':;'.   ........`%##########################################################$
'``'':;!:'`  .':!||:'`..`.         ....``.   `''''!$&$%$%%|!;;;::::''````````''''::::!$&%;;::::::::::''''''`''''`````''''''''::;'.   ....... ;@########################################################$
;%$$%!' .  .:|%!;:`.  .``'!'      ..````.   .':;%&&&$%%|||!!!;;;;;::''``.`````'''':':!%!::;;::::'''```````````````````''''''::::;;`.......... .%#######################################################$
!;'''':!||!;'.    .`''':!|!!`    ..`````..  '!$&&&$%!!;;;;;;;;;!!;;:''```.`````'''`''''''''```````````````````````````''''''::::;;!:`........   :&#####################################################$
;!:``'````';|%$&$|;'````'. `''  .`..````.  `|&&$%!;;!::::::::::;;!!;:'````````````````````````````````````````````````'''''::::;;;!|!'........   .%####################################################$
'`''`````''``'``'':!;::'`````'::''`.````. `|&&%;;;:;||%%||;''::::;;!:'````````````````````````....````````````````````''''':::::;;!!||'.......    `|###################################################$
`````````````''``':':;''':;:'''''`..``````!$$!!|!%&@&&@@@@&$|!:''':;:```````''''''''``````.``````````````````````````'''''':::::;;;!!%|:.......  ..'$##################################################$
````.``..`````````.````'```'''::`. .`````;%$|!!%&@&&##@&&@@&$&$|:'''```...```'''''''''''``````````````..`````````````'''''':::::;;;!!|%%'.....  ....:&#################################################$
......`````..``..`..`````````'`.  .`''``';!!!%$&@&$&@&$|!!%|'`:%|:'`````.```'''''````''''''``````````````````````````'''''::::::;;;!!||%|'...........:&################################################$
.....`...`````..```````````':;;'....`'''':|%|$@@&|;;$@@&&&|:':'''''''''````':;!||||!!:::::::`````````````````````````''''::::::::;;!!|||%|'..........`;@###############################################$
......```````````````````'::.     .'''''''!%$@@@$;'':!%%;'''''''':;::;;;::;!&########&|;::;;'```````````````````````''''''::::;;;;;!!!||%%:`..........`%###############################################$
   ... ....```````````````.      .`'''''''!%$@@@%;;|%|:'''''''''';!!!!!||!!;!|||;;|%$|;;;!!;'``````````````````````''''''':::::;;;;;!!||%$!`...........;@##############################################$
        ....```````'``'':'       .`'''''``;%$&&&&&%!:':'''''''``:;|$@#@$%||!!;;''''`''::;:'```````````````````````'''''''':::::;;;;;!!!||%|:`...`......'$##############################################$
       .......```````'''''`      `''''':'';$$$@@$!;:'''````````';;|&####@%|!!:'''''''''''`''``````````````````````''''''':::::::;;;;;;!!!|%!'..``......`%##############################################$
.     .     ..```````':!;.      .`''''';:`;%%%$%!:''''`````````':;!%@##@%!;::'''''''''''''''''''''````````````''`''''''''':::::::::;;;!!!|%|:`````..```'|##############################################$
            ...`````':!:`       `'''''';:':|%|!;:'''```````````';!;;!||!;::''''':''''''''''`''''''''''''''''''```''''''''''::::::;;;;;!!!!|%;`````````':|@#############################################$
.          ....`````':!;.     ..`''`'''::''||!:'''`````````````'';!!;;;!;::''''''````'':;;;;;:::'''''':::::''''````'''''''':::::::;;;;;!!!|%|'`````':::;|&#############################################$
 ..         ....```:!|:`        `:'''''```';!:''````````````````'';|%|!;::''::::':;!!|%%%%%%|||%%%||!!;;;;;::'''```'''''''''::::::;;;;;;!!!%%;````''';|!!$#############################################$
.....       ..````':!$%`       .`'`''`'''''::'````````````````````''::::::;!!!|||%%%%%||||%%%%%%%%%$$&&&&$|;:'''`````'''''''::::::;;;;;;!!!|%;'````':;;;|@#############################################$
..          ..```:;!|%!.     . .':''''''''''''````````````````````''':::;!|||||%%||||!:``';;;;!%%|!!|$$&$|;:''''```''''''''''::::;;;;;;;!!!|$|'`'''':;;!&##############################################$
.        ....```':;!%!.      ...''``'''''::'''''``````````````````''::;!||%%$$%||!;:'..``':::::;!!!!!!;:'''''`''''''''''''':::::::;;;;;!!!!|$|:'`'''':!|@##############################################$
....  .......``':;;|%'       ..`'''''''''::::''''''`````````````'''::;!|%%|%%%|;'..`':'````:;;;!!!;;::::'''''''``'''''''''::::::::;;;;!!!!||%|:'`':''::%###############################################$
```...````..`'::':!|%'         `''''''':::::::''''''''```````'''''::;!%%%|||||;'''::``````.`':;!;;;;:''''''''''`''''''''':::::::::;;;;!!!|||$%;'`:::'':$###############################################$
```..```..`````'`'::|!`       .`:'''''''':;;:::'''''''''''''''''':;;!|%%%%%%|::''`'::::::;!!!|!!;;;:'''''''''`````'''''':::::::;;;;;;!!!|||%$%;''::::';$###############################################$
.....`````..```:!|%%;.        .':'''''''''::;:::'''''''''''''''':;;!|%$$$%%!:'''''::;!!|||||!!!;::'''''`'''''''`''''''''::::::;;;;;;!!!!||%%$%:':;:::';&###############################################$
';|!;::::`````'';:`.          .':'''''''''':;;::::'':'''''''''''::;!%$&&%!;::;!!;!!!|||%%%||!;;:'''``````''''''''''''''':::::;;;;;!!!||||%%$$|:::;::'':$###############################################$
''::'```'''':!|!||;::`     ...`;;'''''''''::;;;;::::::::'''''::::;;!|$&&%!|||||||%%%%%%%%|!!;:'''`````````'''''''''''':::::;;;;;;!!!!|||%%$$$;';;:::'''|@##############################################$
%!|%!!!;'`''``.```'`.   '%|. .':::'''''''':::;;;;;::::::::::::::::;;|%&&%|%%%%%||%%%%|!!;;:''''```````````''''''''''':::::;;;;;!!!!|||%%%$$&|:;;;:''''::%##############################################$
;;'`..  .``. .`'':;:;|%|' . .'::''':''''''::;;!!!;;;::::::::::::::::::!||%%%%%%%%||!!;;::''''````````````''''''''''::::;;;;;!!!!!|||%%%%$$&%;:;:'''':''':$#############################################$
''``'::!%|;|%!;:''``'`     .`::`''''''''''::::;!!!;;;;;:::::::::::'':;;!|||%%||||!;;::'''''``````````````''''':::::;;;;;;;!!!!||||%%%$$$&&%;;;:''':::'''':$############################################$
@@@#####@&&@&|;'``'.        .'''''''''''':::;;!!!!!!;;:::::::::::''':::;;!!!!;;;;::''''`````````````````''''::::;;;;!!!!!!!!||||%%$$$$$&&|;;;:''';;::''''`:$###########################################$
`::::;;;;;!$###@!         ..''`'''''''''':::;;!!!!!!;;;;:::::::::::::::::;;;;;::::''''``````````````````'':::;;;!!!!!!!!!|||%%%%$$$$$&&$!;;::'':;;;;:'''''';&##########################################$
.````''''''|##%:`  .       .`::''''''''''::;;;!!!!!!!!;;;;::::::::::::::::;;;:::'''''``````````'''''''':::;;!!!!|||||||||%%%%$$$$$$&&$%;::::'';;:'':::::::''!@#########################################$
..`'''`````:$&;'`        ..`'''''::::'''::::;;!!|||!!!!;;;;::::::::::::::;;;:::::''''''''''`'''''''''::;;;!!!||||%%%%%%%%$$$$$$$$$&$$!:;|!''';;::::::::::''':%#########################################$
``'``````'`;&$::`        ..`''''::::::''''::;;;!||%|!!!!;;;;;;:::;;:::::;;;;;::::::'''''''''''''':::;;!!!|||%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$%;::!!;|%!;;!;;;;;;::'''''!&########################################$
``````````';&%::.        `.`':'''::'::''':::;!!!|||%|!|!!!!!;;;;;;;;;;::;;;;;;::::::::''::::::::;;!!!|||||%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$%!:''!%!%$!!;;:::::;:''''''';&########################################$
``````````.;&!`'         .``''''''''''''::::;;!||||%%%!|||!!!!!!!!!;;;;;;;;;;;;;;;;;;;:::::;;;;;!!!|||%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%;'`'';!|$$$%|:::':''``''```'';&########################################$
````````. :@$'''         ..`''''':'''::'':;;;!!|%%%%%%%||%|||!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||!!!!!!!!!!!||||%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%$$%!;|||;:;%|;|$%!:::''''''`````'':%#########################################$
`'````..`''$$''`        ...`'::::''':''':::;;;!||||%%%$$||%%||||||!!!!!|||||||||%%%%%%%%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%%$$%|||!;;;::;;:|&%;:'''::::'`.``'::;$##########################################$
```````..'|&;    ..      . `'::''::;:''''::;;!!!!||%%%%$$%|%%%|||||||||||||||%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%||!;:'''::'`'':''''``````.`'::;;;!|$##########################################$
``````';:.`|:..  .     .`...`'''::::'``''::;!!!!|%%%%%$$$$$||%$%%%%%%%%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%%%%|!;:':;;:::''''`:!:.``````''::;!!!!!!!%@########################################$
```````:'`!$'..  .     ....':''':;::'''''':;;!!!!||%%%%%%$$&$||%$$$%%$%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%||||;;;;;''````':'``````';:````'::::;;;;;;;:|#########################################$
```````!!:$$`.` .`     ...'::''''''''''''::;!!!|||%%%$$$$$&$&#@$%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$&$$%%%||!;;;;:''`````''''````````':;:``':;;;;;;;;;;!!$########################################$
``````';::|!.'` `.    .```''''''':'``'''::::;!;!|%%%%%%%$$$&@####&||%%$$$$&&$$$$$$$$$$%%%%$$$$$$$&&&&&@$%$%%|!;!!;:''::'```''''''`````````'':;!:``:;;;;!!!!||!!|@######################################$
```.```'``;' ...'.    `'.`''''':'`````'''::;;!!!||%%$$$$$%$&@#####@||||||||%%%%$&&&&&&&&&&&&&&&&&$%%$$%%$@@&$|;:::::;;!!;:'''''``````````'''''''::':;!!!|%%!:;|!|&#####################################$
''````'. `;`.. ..     .`.`'''''````````'':;;;;!!|%%%%%$$$$$&########@$$%!|!;!||||||||||||||||%%%%%|%|%&@@@@&$|:`''::'`';%|:'''````````````````'''':';!!|!;:'''::!!%####################################$
````.....:!`.. `.     ```::'''''''````''':;;;;!||%$$$$$$$$$&######@@@@||&%||%|!!!%$&$$$%%%%||!!;;;;!$&$$$%!:''`':::````'!%|;`````````````.```````'':':!;''::::::'':!&##################################$
```.';:'... .   .    .'''''`'''''````'''':::;!!||%%$%$$$$$$@#####@@@@#&$$!;||!!|%%%$$%%|!!;!;;:::';|&&$!:''''':::'``````';'.``.````.```......```````''`:;:'';;:'```';%#################################$
````...  ''.`. `   ..`:'''''''``````'`''''::;!||%$%%%$$$$$$@#######@@##%;:;:!|;:;;;!%&&$$|!;;;;!|$&&&&$!:::::::'`````````....```````````......``....`''``:;!;:!;`...';!&###############################$
```.``.  '... .`     ':';;::'````.````'''':::;!|||||%$&&&&&@###########@|:':!;:::::;%&&$%%$&&&&&&@&&&&$!;::::'```````.'!;`.......................``````'::;:::!;`....';;%##############################$
``..    `'... .`    .`'''''''``.````````'''':!!!||%%%$$$$$&@#####@#@@##$!|%%$&$|;::'''''':!||||%&@@&$$|;:''``.``.`....'!;`......................`````'':::;;:';!'``..`;!:!@############################$
``.:!'..;;.   '.     `'''':'```````````'''';;!!||||%%%$$&&&@####@@@@#$;:''::;;;!%$&&$$%%%|!;;;;;%&&@$;'``..........```'::`...`........````````````'''':::;;:;!;''''`..'!;::':$#########################$
```..```'`.`  `.    .``'''`````''```````'':!!;;;!|%$$%%%$&@#####@@@@%;:::'''``..`...``````..``.`:;:`...........``..``.`':'```.````````````''```''':::::::;||;'':::'```'!!:''`'!@#######################$
`..``. .:``' .`     `''::'```''````````''':;::!!!|||%%%%$$@#####@@@@|`````....`....``........ ...`.`'''`':''`````..........```'`'''''''''''::::::::;;;;;;:;!|!:::::'```''''```':%######################$
`````. ';.`' .`     `''':'''''`````````'::::;;!||||%%||$$$@####&@&;`.``..................`````''''````''````'```.......```'':'''':::'''':::::;;;;!!;;;;;;!!!!%|::::```'''````':::;%####################$
```....`` .. `.   ..'''':''''`````````'::::;;!!!!|||||%$$&####@%'........`.................''`''`````````````...``..``````'::''::::;::::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!|||%|;;;'``'''''```':''';&#########@########$
`````..;:.`. .  .. `:'`'''''``'`````'''::::;;;!!!|%%$$&&&&@#$:.......`````............  ..........````..`''````````````'`'::::::::;!!!;;;!!!!!!!!|||!!!!!!!;!!|||;:'`''''''`':::'''''|#################$
````..:!`.. .'.    `''''''''`'''````'''::::;;;!!!!!!;::''``````.  .........................```````.. .`'```''````'````'''':;;:;!!!!!;;;;;;!!!!!!!|||!!!!!|||||!|%;'``''''''''::''``''':%&@###@&&$&@####$
```::':'.`. `` .. .':'''''''''''```''':::::;;!;;;;;:::''''''```.``....````....................`````.``````````'''''''::::::;;:::::;;;;;;;;!!!!!|||||||!!!!!|||!|%!'''''''''':;:''``````:::'':;!!!;;!%##$
'!|:'';;`:. ``     `''::''''''''''''':;!!|||||!!!!;;;;!!;:''`````::'|%!:`...`........ ....```````'``````````````'''''':::::;;;;;;!;;;!!!!!!!!||||||||||!!!!||!!||%!:'''''''':!;:'```````''''':::||!;!!$%
''``..'``'`.`. ...';:'''''''''''''''::;!!!!!!||||||!!!!!;:'''''':|!;!%|!;`.................```'``````````''''`'''''':::::::;;;;;;;;!!;!!!!!!!!!!|||%|||||||||||||||!:'''''':;;::''```````''::::::%&%!!!!
`''`.`:`'' .'...  `::;;:''''''':'':;;!||!!!!!!!!!!!|||||!;:::';!;;:!$%;;;'.```.............````''''`'''``'''''''':::::::;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!|||%%|||||||||||%%||%!:''''':;;::''```````''':''''!$$$%|!
'`'`.`'`'` .`. ...:!:::;|$$$%%%|!;;;||||||!!!!!!!!!|||%%!:;;!%||;:;!%|;!|:''''`.````.```````'```''`'''':''''''':::::::;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!|||||||||||||!!||%||||%!'''::::::''```````````'::'''!$$%%|
''`. ::`'` '`.``.`;!;;%&%!;!!!||||%%||!!!|%%||||!!!!!|||!;!%: `%&$%!:!;:!|;:'''````````.``.````````''''':''''''''''::;;!;;;;;;!!;;;!!!!!!!!!|||||||||||||||!||||%||!!%!:':::::'''`````'''''```'''':|$%|!
''`.`;:''`.'`....`;!!$&@&%|%%|||||||||||!!!!|||||||||!|||||%&$$%::;%%:;!;||:'':;:```````````````````'''`'''''''''':::::;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||||||||||||||||||||!;!|;::::::'''```''''''''''''''':%$|!
':'`:;'`` `'.`'`.'::|&&$$&@#@@@&$||||||||%|||||||||||||||!|%%%$&!':%&&&&&&|::::;;;'````'````'````````````''''''':'':::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!|||||||||!|||||||||!;;!||;::::''```''```'`''''''::'';%|!
''`'!|''` `'.```'!|$##@############@&%||||%%%|||||||!!!||!!||:`!&&@$;'':%@@%;;;;;!!:'''``''```````````'''````'''':::::;!!!!!!!!!!!!|||!!!!!!!!!!|||||||||||||||||||!;;;!%|;;;:'''````````''``''::'''';||
''``::`'`.'''%&@#######################@$%||%%%%|%%||!!!||!;|&@$' '%|!|%$%:;|!!!!!!!;'''''''''````````````'''''''''::::;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||||||!!!||||||||!;;!!%%;::'''```````````''':::''':!|
'` .|%!$@#################################&%||%%%%%|||!!|||!!!%&$%%&&%|&@|:;|!;;!!!!||;:'''''`````````'''''''''''''''::;;!!!!|!!!!||!!|!!!!!||!!!!!!||||||||||||||||!!!!;!%|;''''```````````'`'!%%%$$$%!
%&##########################################&%||%%%%%%||||%!;;!|$&&$!`'!|$@@@%;;!!!!!!;;;:''''``'```````'''''''''''':::::;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!!!!!!!||||||!!!!!!;!||;'''`````````````:%@&$$$&&%
##############################################$%|%%%%%%%||||!;;!|||||%$&$$&&&$!;!!!!!!;;;;;:'''''```''''''''''''''::::::::::;;!;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!|||!!!!!!||||||!!!!!;;;;|%;``````````````;$&$%!:'':
################################################&%|%%%%%||%%!;;;;!!!|||||%%%!|%!;;!!!!!;;;;;:::''''''''''''''''''':::::::::::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!!!!!|||||!!!!!;;!|%%|'```````....````|%;'````':
##################################################&%|||%%|%%|!;;;;!!|%%%||%%%||!;;!!!!;;:;;;;::::'''''''''''''''''':::::::::::;;;;;!!;;;!!!!!!!!!!!!!!||!!!!||||||!!!!!|%$%|;'```````.....```:%$;'`````:
####################################################&$%|||%%%!;;;;;!%$$$$%;;!|!!!!!!|!!;;;;;;;::::::''''''''''''''''''''::;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!!;!!!!!!!!||||||||!!!|%%%%|;''''`````........`'|$$!'`````:
######################################################@$|||%%|!;;;;!%$$$!::;:'';!!;!||!!;;;;;:::::::::''''''''''''''''''''''':::::::::;;;;;;!!!||||!|||||||||||||%%%%|;:::::''`````````````'|$$$|'`````:
########################################################@$||%%|;;;;!|$$$%|!;!|$$$|!!!!!!;;;;;;;:::::::::''''''''''''''''''''''::::::::::::::::;;;;;;;;;;!!|||%%$$%%!;::::::''`````````````:!!||%%;`````:
###########################################################&|%|!;;;!|%$$%%%%%||$$%|!!!|!;;;;;;:::::::::::::''''''''':::::::''::::::::::::::;;;!!!;;::::;;;!|$$$%!:':::;;::''''`````````';!;:;!%%%;`````:
#############################################################&%%%|!!|%$$%|%$%%%%&&%|!!||!;;;:;;;;::::::::::;::'''''::::::::::::::::::::::;;;!!;;;;;;;;;|%$&&%;'''````````````````````';||!:::!%$!'``...:
###############################################################$|%%|||$$%|||!!!%$%%|!!!|!;;;;;;;;;:::::::::::;:::''::::;:::;;;;;:::::::::;;;;!!;;;;!|$$$$%;``'````````````''`''````:%%!!!;::';%%;``````:
###############################################################&!:!%$%%$$%||%$$$$%|%%||||!;;;;;;;;;:::::::::::::;::'::::::::::;;;;:::::;;;!!!!!!!!%$$$%;''````````````''''''''''''!&&|!!!;::':!|:````..'
################################################################$;'`:%$$$%|%$|:';%%||%|||!!;;;!;;;;;::::::::::::::;:::::::::;;;:;;;;;;;;;!!!!||%$$$%;'``'```''''`''''''''''''''':|$&%!;!;;::'::;:````..'
################################################################&;``.`;$&$$|;:|%!|%%||%|||!!!!!|!;!;;;::::::::::::::;;:::::::;;;;;;;;!!!!!!|%$&&%;:'''''''''''''''''''''''::'':;!|||!;;!!!;::::;:``.`..:
#################################################################&;....'%&$$||%$%|$$%%%%%%||!!!|%|;!;;;;:::::::::::::::::::;;;;;;;!!!!!!|%%$&$|;'''''''::::::::;!!|||||||||||!!!|!;;;!!!!!;::'':;'``...'
##################################################################@!`...`|&&&&$%%%$$%%%$$$$%||||%%|!!!!;;::::::::::::::::::;;;!!!!||%%%%$$$%|;;:''''':;!|||%%%%||||!!!|!!|!!!!!!!!!!!|!!!!;::::;;:``...'
####################################################################|`....'%&%|!|!;;|%%|%%%$$%|||%%%|!!!!;;::::::::::::::::;;!!!||%%$$$&$%!!!;;;:'':::;;!!!!!!;;;;!!!!!!!!!!!;;;;;;!!!!!!;;:::;;!;'....'
#####################################################################%`....:!;;!!!!!;|$%%%%%%$$%%|||%||!!!!!;;;::::;;;;;;;;;!!|%$&&&$|!!||||||||!:':::::;;;;;;;;;;;:;;;;;;;;;;:::;;!!!!!!;;;;;!!!;'....: