Semanis Kata Seindah Bicara dari Penulis

Terima kasih kepada semua pembaca ruangan Itu Kata Hatiku ini. Di dalam ruangan ini terdapat pelbagai maklumat dan info-info semasa yang sedang hangat diperkatakan. Penulis juga amat berminat mengemukakan pendapat dan berkongsi info-info berbentuk Islamik. Tak kurang juga jenis pembacaan seperti novel dan cerpen turut dimuatkan dalam blog ini. Jika anda peminat karya sastera, anda akan ketemu hasil-hasil nukilan puisi milik penulis di sini juga. Semoga pembacaan anda penuh bermanfaat dan tinggalkan sepatah dua kata sebagai komen dan respond anda terhadap entry yang dibaca ^_^.
Penulis amat berbesar hati menerima kunjungan anda sekalian.~
skydiamond
Ask me anything http://formspring.me/deeyadiamond
0 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond

bunga api besi. yg api mcm bintang tuuu

Ask me anything

0 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Hari ni aku agak gembira bila melihat status di Facebook yg dikeluarkan oleh guru-guruku sewaktu di MRSM Pengkalan Chepa dulu. Bangganya aku bila mendapat berita tentang keputusan sebenar sekolah terbaik SPM 2010 adalah sekolah tempat aku pernah menuntut ilmu suatu ketika dulu. Alhamdulillah... Kenangan dan peristiwa-peristiwa silam seketika menggamit fikiranku. Kadang kala aku tergelak kecil teringat memori-memori lucu yang pernah terjadi sewaktu aku di sana dulu. MRSM Pengkalan Chepa menyimpan 1001 kenangan buat aku dan teman-teman. Hari ini, aku tersenyum mendengar berita pencapaian yang amat membanggakan aku dari bekas guru-guruku yang masih mengajar di sana.



Tapi aku lihat senyuman guru-guruku bercampur sedikit kekesalan pada pihak media dan kerajaan yang tidak mengisytiharkan dan tidak sudi menobatkan MRSM Pengkalan Chepa sebagai sekolah TERBAIK SPM 2010. Kenapa ini terjadi??? Aku juga hairan dengan pihak Kerajaan bersikap terlalu menjaga kepentingan sendiri. Kenapa tiada langsung ketelusan ditunjukkan kepada rakyat?
Ni lah status yang dikeluarkan oleh Cikgu Pendidikan Seni Visual aku

Terkesima aku bila mengetahui keputusan adik-adik ku di sana begitu membanggakan. Aku masih lagi tersenyum. Tahniah adik-adik di MRSM PC! Teruskan pencapaian terbaik seperti ini ^_^. Untuk makluman semua, MRSM Pengkalan Chepa mencatat pencapaian terbaik dalam tujuh subjek yang mendapat 100% gred A dalam SPM tahun 2010. Tujuh matapelajaran tersebut adalah Bahasa Melayu, Sejarah, Pendidikan Islam, English for Science and Technology, Rekacipta, Perakaunan dan juga Pendidikan Seni Visual. Ini jelas menunjukkan pencapaian terbaik yang ditunjukkan mereka. Kenapa kita perlu menolak dan menidakkan kejayaan yang jelas-jelas dibuktikan oleh anak bangsa Melayu sendiri? Sekurang-kurangnya kerajaan perlu bersikap adil terhadap semua institusi pendidikan di Malaysia. Mereka mengambil kertas peperiksaan SPM yang sama, melalui sistem peperiksaan yang sama bahkan pada tarikh yang sama, tetapi kenapa mereka tidak pula dikategorikan dalam satu kategori yang sama?

Memori kembali menggamit di benak fikiranku. Debar kot nak amek result! :P
Memang benar, pendidik-pendidik di MRSM tidak berasal dari KPM.Tetapi mereka tetap mengikut silibus-silibus yang terdapat dalam buku teks yang di ajar di sekolah-sekolah SMK mahupun SBP. Kenapa warga pendidik harus disangkal dan dijadikan alasan serta jurang perbezaan, sedangkan kita seringkali mendengar dewasa ini konsep 1Malaysia diwar-warkan di mana-mana bahkan dalam apa jua program sekalipun. Warga pendidik dari mana sekalipun asal mereka tujuan dan tugas mereka tetap sama iaitu membentuk anak bangsa agar cemerlang dan boleh menerajui generasi akan datang. Semua warga pendidik adalah mulia dan ikhlas. Mereka juga tetap meraikan 16 Mei setiap tahun sebagai Hari Guru justeru kenapa perbezaan ni perlu dijadikan alasan? Sayangnya konsep tersebut sekadar hebat pada nama. Adakah ini contoh terbaik konsep 1Malaysia diamalkan dalam institusi pendidikan di Malaysia? Sebelum terlupa, aku juga ingin mengucapkan Tahniah kepada semua warga pendidik di MRSM Pengkalan Chepa atas pencapaian hebat kalian tahun ini! Namun bagi saya, kalian tetap hebat bukan pada tahun ini sahaja tetapi dulu, kini dan selamanya. Begitu juga kepada semua yang bergelar pendidik di seluruh Malaysia. Tidak kira kalian guru MRSM, SBP, mahupun SMK. Tahniah buat kalian.

Ini status yang aku postkan pada 24/3/2010

MRSM Pengkalan Chepa mencatatkan keputusan GPS 0.8291, justeru dinobatkan sebagai MRSM terbaik seluruh Malaysia manakala Sekolah Menengah Sains Tunku Munawir diisytiharkan sebagai Sekolah Terbaik seluruh Malaysia dengan rekod GPS sebanyak 0.89. Justeru amat jelas, MRSM Pengkalan Chepa menduduki tangga teratas dan sepatutnya dinobat sebagai Sekolah terbaik seluruh Malaysia. Hanya kerana MRSM bertaraf Separa Kerajaan, maka MRSM Pengkalan Chepa hanya layak dinobatkan sebagai MRSM Terbaik 2010 dan tidak layak sama sekali sebagai Sekolah Terbaik yakni hanya sekolah KPM sahaja yang layak dinilai dalam kategori Sekolah Terbaik seluruh Malaysia. Selain itu juga, pelajar terbaik SPM 2010 juga merupakan pelajar MRSM PC iaitu Munirah Izzah. Tahniah adik Munirah!

Adik-adikku dari MRSM PC bahkan seluruh warga MRSM umumnya, teruskan pencapaian terbaik kalian! Usah kecewa dengan sikap pihak media dan kerajaan yang sering menganaktirikan pelajar-pelajar MRSM. Kalian adalah anak-anak bangsa yang bakal bergemerlapan suatu masa nanti. Apa yang penting, teruskan usaha dan sentiasalah merendah diri, kerana orang yang sombong tidak akan ke mana-mana. Kepada Sekolah Menengah Sains Tunku Munawir yakni Sekolah Menengah Sains Seremban, Tahniah juga atas pencapaian kalian sekaligus dinobat sebagai Sekolah Terbaik SPM 2010. Kepada semua yang telah menduduki SPM 2010, di sini Cik Deeya ingin berkongsi sedikit kata-kata bersama kalian.
"Bercita-citalah Setinggi Langit, Setidak-tidaknya Kita Mampu Menggapai Awan"
Kata-kata yang sehingga kini aku jadikan sebagai pembakar semangatku. Baik ketika jatuh atau bangun, yang penting jangan mudah mengalah. perjalanan masih panjang. Kehidupan selepas sekolah adalah amat berbeza dengan sewaktu sekolah. Jangan sekali-kali lalai dan alpa kerana kejayaan seseorang boleh hilang sekelip mata manakala kegagalan juga mampu berubah mencipta sebuah kejayaan hanya dengan usaha dan tawakkal kepada Yang Maha Esa Allah SWT.

Wallahualam.........




skydiamond
Hehe percaya tak tadi aku beli nasi putih dan lauk pauk dengan harga dua ringgit sahaja??? hehe Memang bagus untuk berjimat cermat ni. Selalunya kedai ni merupakan kedai paling mahal kat cafe aku. Tapi entah kenapa hari ni aku dapat beli dengan harga murah pulak. Ni lah nasi RM2 yang aku beli tadi. Sedap gak ^_^


Nasi 1/2 + sosej + hati lembu/ayam goreng kunyit + kentang black paper + kuah sup = RM2. Oke whatt???


Sebenarnya now sedang bosan study. hehe esok ada exam. So doa-doakan Cik Deeya dapat jawab semua soalan sebaik-baik nya yepp~ trima kasih semua :) Cik Deeya nak sambung stadi lagi *wink**wink*
Labels: , 0 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Pernahkan kalian mengedit gambar kalian? Tentu sekali ramai yang mengatakan pernah bukan.? Tapi software apakah yang kalian gunakan? Kalau Cik Deeya, mengedit gambar merupakan salah satu hobi menarik dan amat digemari. Tak kisah la sama ada gambar sendiri, pemandangan, mahupun gambar teman-teman, keluarga dan kanak-kanak, semuanya menjadi minat Cik Deeya untuk mengeditnya. Dari segi fotografi pula, sekiranya posisi gambar unik, pastinya gambar tersebut akan kelihatan lebih menarik selepas proses pengeditan. Tidak kurang juga andaikata photo tersebut kurang menarik, proses pengeditan gambar mampu menukar mood, dan menjadikan gambar lebih menarik. Ramai teman-teman tanya Cik Deeya macam mana nak buat gambar blur pada background sahaja? hurmmm... macam mana ye..?? Apa pun, jum kita cuba ikut tutorial ni dulu~**~**~

~~***-.-***~~Contoh gambar yang diBLURRkan background~~***-.-***~~

Gambar asal tanpa teknik Blur
Hasil Tekni Blur Photoshop

Kalau kalian nak try edit gambar guna teknik ni, boleh ikut step-step di bawah. InsyaAllah berjaya....

*Sila Klik pada gambar untuk imej yang lebih besar*
Step 1
Open Picture yang dikehendaki. File--> Open--> dan pilih gambar yang diingini.

Step 2
Tekan Ctrl+J, untuk duplicate layer. Dalam box LAYERS pastikan keluar LAYER 1.

Step 3
Go to icon Quick Selection Tool atau Magic Wand Tool. Pilih mana-mana 1. Sila Right Click untuk keluarkan pilihan Quick Selection atau Magic Wand.

Step 4
Menggunakan mana-mana 1 Tools tadi, klik pada bahagian gambar yang ingin dikekal kan. Sila sellect kawasan yang TIDAK INGIN DIBLUR sahaja. Kalian boleh gabung menggunakan Quick Sellection dan Magic Wand Tool sekiranya kawasan yang di liputi tidak menepati. Sila tekan Shift sambil Klik pada kawasan berkenaan.

Step 5
Tekan Ctrl+J sekali lagi, dan pastikan keluar LAYER 2 pada LAYERS box.

Step 6
Go to LAYERS box lagi, Select pada LAYER 1 semula.

Step 7
Then lihat toolbars kat atas, Klik pada Filter. then -->Blur -->Gaussian Blur

Step 8
Pastu keluarlah kotak Gaussian Blur macam gitu.... Yang dekat Radius tu kalian boleh la adjust ke kiri kanan mengikut citarasa keBluran yang kalian inginkan. Pastu klik la OK kalau sudah berpuas hati.

Step 9
Dah selesai memBlurkan background photo kalian, sila select LAYER 2 semula.

Step 10
Kemudian, kalian lihat pada bahagian atas LAYERS box, ada tulis Opacity dan Fill.
Seperti dalam rajah, kalian klik pada percentage Opacity, then gerakkan ke kiri untuk menurunkan opacity layer ni. turun kan sampai lebih kurang 70-85%. Pada kotak Fill juga ulangi langkah yang sama.
Ni tujuan untuk meningkatkan kualiti gambar yang kalian edit supaya xnampak macam ditampal-tampal. Nampak lebih sebati dengan background.


Step 11
Sekarang kita sudah selesai mengedit gambar. So, bolehlah kalian SAVE gambar sekarang. Macam mana nak  SAVE gambar dekat photoshop???? Sila ikut arahan betul-betul ye...

Go to File--> Save as

Lepas tu, Taipkan nama baru bagi photo yang telah diedit pada File name, dan pada ruangan Format, sila tukar daripada format Photoshop kepada format JPEG. Kemudian, klik SAVE. 

Kemudian ulangi semula langkah untuk SAVE tadi, File--> Save as
Seterusnya menggunakan file name yang sama dengan tadi, save sekali lagi tanpa menukar format Photoshop. Pastikan ruangan format tertera Photoshop (*PSD;*PDD)


**File yang di SAVE dalam format JPEG menghasilkan photo/picture yang kekal dan tidak boleh diedit. Manakala File yang di SAVE dalam format Photoshop (*PSD;*PDD) pula merupakan file dalam bentuk photoshop sebagai backup dan masih boleh diedit.**




Nah, gambar sudah selesai diedit. Budak comel ni namanya Marsha Qistina. Inilah adik sepupu Cik Deeya yang comel dan manja ^_^


****Selamat mencuba~~ Mudah je ikut step pasti dapat buat. :)****
Labels: 6 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Entry kali ni adalah respond aku terhadap satu blog yg paling bodoh pernah aku baca. Seorang blogger yang tidak langsung layak menjadi blogger aku fikir. Kalian boleh menilai sendiri kerana aku yakin kalian lebih pandai menggunakan akal sihat kurniaan Allah pada kalian. Sila lihat sendiri entry link di bawah.

Inilah contoh orang yang menulis tanpa menggunakan akal. Bercakap seperti orang tidak berilmu. Sememangnya aku tidak tahu sejauh mana ilmu pelajaran yang dimiliknya. Namun aku yakin, walaupun seseorang tidak belajar tinggi sekalipun, masih ramai yang tahu menjaga tatatertib berbicara. Mungkin manusia seperti dia ini perlu pembelajaran yg lebih intensif agaknya.

Patutkah politik masih dicampur-adukkan dalam usaha menyelamatkan Rakyat Malaysia sendiri? Ini hak rakyat! Wujudnya insan sebegini menunjukkan ceteknya pemikiran orang yang mengaku dia UMNO. Aku tidak menuding jari terhadap setiap orang UMNO, tetapi adakah sikap individu sebegini menggambarkan keseluruhan jiwa dan keinginan UMNO sendiri?  Aku kurang pasti. Janganlah sebab nila setitik dua, rosak susu sebelanga.

Perlukah terdetik niat di hati walau sekelumit, untuk membeza-bezakan kebajikan yang menjadi hak setiap rakyat yang sedang dalam kesempitan.? Di saat-saat sebeginilah kita tahu sejauh mana kasih sayang pemimpin terhadap rakyat. Nyata aku tidak tahu siapa 'blogger' ini tetapi kata-kata yang dinukilkan sudah cukup menggambarkan betapa rendahnya sifat adil dan kasihnya terhadap saudara sesama Islam. Kalau benar parti-parti politik lain di Malaysia ini tidak berguna, hampeh, dan sebagainya, tunjukkanlah kalian benar-benar berkaliber.  Buktikan kalian lah orang-orang UMNO yang paling layak menjadi pemimpin! Bukan menulis entry murahan seperti itu. Aku percaya orang UMNO yang sayangkan parti dan berfikir menggunakan akal juga tidak bersetuju dengan kata-kata dan tulisan seperti itu. Bahkan mereka akan berasa malu kerana tercalar lagi imej UMNO buat kesekian kalinya. Rakyat bukan bodoh. Semakin hari, minda manusia semakin luas. Tapi adakalanya minda sengaja di sempitkan dan pura-pura tidak tahu semata-mata menjaga kepentingan sendiri.

Kata-kata menggambarkan peribadi seseorang. Orang tidak perlu melihat susuk tubuk kalian tetapi dengan hanya membaca gaya penulisan seperti itu, pembaca sudah boleh menilai kualiti diri seseorang. 

Soal ideology parti yang berbeza kadangkala perlu ditangguhkan terlebih dahulu kerana urusan agama perlu diutamakan dalam apa jua keadaan. Apa nanti perlu dijawab apabila Tuhan tanya sudahkan kita menjalankan amanah yang diberikan oleh Allah ketika di dunia? Nabi SAW telah memberi contoh terbaik. Pentadbiran Baginda juga meliputi golongan Muslim dan bukan Muslim. bahkan ada yang dahulunya pernah memaki dan melakukan perkara-perkara buruk terhadap Rasulullah. Namun sifat kemulian Nabi ini jarang dicontohi. Baginda memerintah secara adil tanpa membezakan rakyatnya dan memberikan hak-hak yang sepatutnya dimiliki. Justeru siapa kita untuk menyeru pemimpin melakukan sesuatu ketidakadilan.

Umar Al-Khatab ketika beliau menjadi pemerintah suatu ketika dulu pernah merasa benci terhada individu yang telah membunuh saudaranya, lalu beliau memalingkan muka melihat individu itu. Lantas di tanya oleh individu itu, engkau telah memalingkan muka terhadapku lalu adakah engkau akan mengabaikan hak ke atasku juga? Umar lantas menjawab aku tidak sekali-kali akan menafikan hak ke atas kamu tapi aku memalingkan muka daripadamu kerana perasaan marah lantaran engkau telah membunuh saudaraku.

Sesungguhnya kita kasihan melihat umat Islam di Palestin dianiaya. Tapi mengapa pula kita tega melihat saudara Islam di negara sendiri kesempitan di perantauan?? Fikirlah. Kalian pastinya insan-insan yang lebih tahu berfikir menggunakan akal pinjaman Allah SWT.


Labels: 6 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Alhamdulillah... sekali lagi aku memanjatkan syukur pada Yang Esa kerana telah meringankan beban kita sedikit demi sedikit. Sesungguhnya Tuhan sentiasa membantu kita sekiranya kita orang-orang yang sabar. Satu Flight telah pun tiba di mesir dan telah bawa sebahagian pelajar-pelajar kita keluar dari Mesir dengan segera. Mereka dibawa ke Jeddah buat sementara waktu. Penerbangan seterusnya insyaAllah akan berlangsung esok.


Kementerian Pertahanan Malaysia telah membuat keputusan untuk melaksanakan Operasi Piramid untuk membawa pulang pelajar2 Malaysia di Mesir. 

Satu daripada pesawat Charlie 130 yang dikerah ke Mesir berlepas dari pangkalan TUDM Subang, iaitu pukul 4.10 petang tadi. 2 buah lagi pesawat Charlie 130 telah berlepas kira-kira 9 malam tadi.

Diketuai juruterbang Kolonel Dzulkarnian Ahmad, ia membawa kumpulan pertama terdiri daripada 70 anggota tentera pelbagai pangkat dan turut membawa bersama, bekalan makanan dan ubat-ubatan.

Sebenarnya, misi yang membabitkan 3 pesawat Charlie dan kapal Bunga Mas 5 adalah fasa pertama daripada misi yang dikenali sebagai Operasi Piramid.

pesawat Charlie 130 milik TUDM yang digunakan untuk membawa pelajar dan rakyat malaysia keluar dari Mesir dan dihanta ke Jeddah buat sementara waktu.


Kapal Bunga Mas 5 milik TLDM yang juga digunakan untuk dalam Operasi Piramid

Dengan tanggungjawab di bawah Kementerian Pertahanan, misi diketuai Panglima TUDM, Tan Sri Rodzali Daud. Turut serta dalam penerbangan ini nanti beberapa wartawan daripada media cetak dan elektronik.

Pesawat Charlie ini dijangka tiba di Mesir esok dan operasi membawa keluar rakyat Malaysia akan dilaksanakan 24 jam sehari dengan keupayaan membawa keluar 2 ribu orang sehari.

Kapal Bunga Mas 5 pula kini dalam pelayaran dari Teluk Aden ke Mesir dan dijangka tiba di Pelabuhan Adabiya 5 Februari ini. Bunga Mas 5 kemudian akan membawa rakyat Malaysia ke Jeddah juga.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin: "Kita akan berpangkalan dekat Jeddah. Dari Jeddah, baru kita usulkan mereka dibawa pulang ke Malaysia walau apa cara sekalipun. Yang pentingnya, keselamatan pelajar dan juga rakyat Malaysia ini, dikeluarkan dahulu dari Cairo ke Jeddah."

Operasi membawa balik rakyat Malaysia ke tanah air katanya adalah fasa kedua Operasi Piramid dan akan diselia Wisma Putra dan Majlis Keselamatan Negara.


Maklumat bersumberkan blog Krisis Mesir, Nasib Rakyat Kita


Kita di sini teruskan berdoa. Allah pasti membantu hamba-hamba-Nya yang sabar.

Kata-kata di bawah merupakan luahan kesyukuran salah seorang ibu bapa yang sentiasa berdoakan akan keselamatan anaknya di Mesir; yang juga mewakili perasaan ibu bapa yang turut berada di kondisi yang sama.
Dipetik dari fb Global Medic Network


assalamualaikum... 
setelah berberapa hari ALLAH meletakkan kerisauan yg membekung dada kami sbagai ibu dan ayah, pada hari ini kami bisa mengalirkan airmata syukur sehingga terasa begitu ringan badan untuk meyungkur sujud, ALHAMDULILLAH.. anak yg kami tatang, kami sapih, kami belai dan kami ajar didikan agama supya ia mnjadi soleh/ah yang telah diuji nyawanya, maruahnya dan ketabahannya kini berada dalam keadaan selamat, ALHAMDULILLAH... 

ALLAH mngambil dari kami ketenangan, namun ALLAH beri kami jalan KESABARAN... berkat doa dan kesabaran, ALLAH hadiahkan pula kegembiraan...inilah firman ALLAH, qalam yg menjadi cahaya dan ptunjuk.... "dan sungguh akan KAMI berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekuranangn harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orng2 yg SABAR"



Berdoa penuh kekhusyukan..... Berdoalah dengan penuh ketaqwaan dan bertawakkal kepada Allah..


Bersama-samalah kita teruskan berdoa dan memanjat syukur pada setiap pertolongan Allah.... Teruskan berdoa dan jangan putus-putus memohon pada-Nya. Sesungguhnya Allah sedang menguji kesabaran dan ketabahan kita semua kini. Percayalah Tuhan sentiasa bersama kita.



Labels: 0 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Geli geleman aku bila tengok nama page Gals Love Pengkids bila kawan aku suruh aku buka page tu beberapa hari lalu. eeeee....! Lagi geli bila diorang mempertahankan perbuatan songsang diorang tu betul! Eeeee! What is the feel of a girl scandal with a girl???? Geli-geli geli! Kenapa ye manusia suka menjadi songsang??? yang perempuan teringin nak menjadi lelaki. Yang lelaki pula sibuk tukar jantina. operate situ sini. aduuh la... Gods creation is the best tapi kenapa ramai yang tidak bersyukur dengan apa yang dah diberikan?

masyaAllah.....
Bila aku tengok page macam tu wujud, aku rasa generasi zaman sekarang memang dah tak ada perasaan malu lagi. segan-segan tu cuma buat-buat gedixx je.!

Bila wujud page macam tu, menunjukkan kalian tak rasa langsung kalian sedang buat kesalahan dan hubungan songsang kalian ni memang tak ke mana. Dalam bahasa yang agak kasar, kalau sampai hilang dara tu rugi sangat2. Di tangan perempuan pulak tu. Tak rasa sayang ke????

hubungan yang tidak smpai ke mana

beginikan cinta lesbian yang mereka agung-agungkan?

Sejauh mana pun kalian cakap cinta mati ke hapa ke, yang pasti hubungan tu sekadar suka-suka je. Bukan boleh dapat zuriat pun. Kadang-kadang aku tengok, aku rasa feel antara kalian ni actually macam bestfren je sebenarnya,

Kalau kalian kata kalian tak ganggu orang, tapi orang lain rasa amat terganggu dengan kalian. macam mana kata kalian xganggu???

Yang jadi perempuan tu, oke nampak dari luar cam normal la. Cantik, ayu. tapi ati songsang rupanya. Pelik la macam mana Kalian yang 'perempuan' ni boleh terpikat pada 'perempuan' yang berpura-pura jadi 'lelaki'

1more, kenapa kalian terpikat bila pasangan 'pengkid' kalian tu berlagak cam lelaki? Nampak handsome ke? or nampak Macho je??? Nampak sangat naluri, jiwa dan fitrah kalian ni masih xlari. Masih mencari cinta seorang lelaki. Cari lah LELAKI TULEN wahai gadis! Tuhan dah ciptakan pasangan untuk kita. dan pasangan itu adalah dari jantina berlainan!

Yang pengkid pula, kenapa berlagak seperti lelaki??? Padahal pasangan kalian tu memang dah tahu kalian tu sebenarnya perempuan. Tak malu ke berpura-pura tapi semua orang dah tahu kalian berpura-pura?? Atau kalian takut pasangan kalian tu jatuh cinta pada LELAKI TULEN pula nanti kalau kalian tak cukup handsome dan maskulin???? Sehebat mana pun kalian berpakaian, orang ramai tetap tahu kalian adalah perempuan. Tuhan dah jadikan fisiologi perempuan dan lelaki tu berbeza. Tengok susuk tubuh dari belakang pun kita boleh tahu dia tu perempuan or lelaki. Bersyukur la dengan jantina yang Tuhan dah tentukan pada kita. Dia jauh lebih mengetahui daripada kita.

Kalau kalian kata perbuatan kalian ni baik di mata kalian, Tapi ingat, kalian buat orang lain sakit mata!

Jadi, jangan salahkan orang yang band and hentam teruk-teruk page kalian tu!

Kepada siapa yang mengaku Islam tu, sudah-sudah la buat kerja songsang macam tu. Tuhan dah jadikan setiap perkara di dunia ni berpasang-pasangan. ada siang, ada malam. Ada hitam, ada putih. Ada jantan, ada betina. Ada hidup, ada mati, ada perempuan, ada lelaki. Ada suami, ada isteri. Kenapa mesti kita langgar lumrah dunia dan fitrah manusia macam tu?


Dalil-dalil di bawah aku ambil di blog scene_r .

Boleh rujuk sini kalau nak tahu lebih lanjut


Sihaq (lesbian) / سحاق

Sihaq bermaksud ketidakwajaran hubungan jenis diantara dua orang wanita (iaitu kata berlawanan bagi lelaki : liwat) – Al-Mu'jam Al-Arabi Al-Asasi



Sihaq pada bahasa adalah sihaq dan musahaqah

Manakala sihaq pada istilah adalah : perbuatan wanita antara satu sama lain, dan begitu juga perbuatan orang yang majbub(terpotong seluruh kemaluan lelaki) dengan wanita juga disebut sebagai sihaq.

Dalil pengharaman hubungan sihaq

Firman Allah s.w.t :



والذين هم لفروجهم حافظون،إلا على أزواجهم أو ما ملكت أيمانهم فإنهم غير ملومين،فمن ابتغى وراء ذالك فأولئك هم العادون
Maksudnya: Dan orang-orang yang menjaga kemaluan mereka,kecuali terhadap isteri mereka ataupun orang yang mereka miliki (hasil dari peperangan dengan orang kafir), maka sesungguhnya mereka dalam keadaan ini tidak tercela.Sesiapa yang mencari yang sebalik dari itu (melalui jalan zina,homoseksual dan sebagainya) maka mereka itulah orang-orang yang melampaui batas.(Surah Al-Mu'minun ayat 6-7 )

Lafaz farj di dalam ayat لفروجهم membawa maksud : aurat lelaki atau wanita yang meliputi qubul dan dubur. - Al-Mu'jam Al-Arabi Al-Asasi pada makna farjul insan.


Dalil ini menunjukkan bahawa umum ayat meliputi lelaki atau wanita pada wajib memelihara kemaluannya kecuali pada suami atau isteri sahaja.Justeru itu, perbuatan sihaq merupakan perbuatan maksiat yang tidak menjaga kemaluannya daripada orang yang sepatutnya dijaga.

Diriwayatkan dari Imam Al-Baihaqi dari Abi Musa Al Asy'ari r.a. sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda :
إذا أتى الرجل الرجل فهما زانيان ،وإذا أتت المرأة المرأةفهما زانيتان
Maksudnya :Apabila seorang lelaki mendatangi lelaki maka mereka berdua berbuat zina,dan apabila seorang wanita mendatangi wanita maka mereka berdua berbuat zina

Sabda Rasulullah s.a.w lagi
سحاق النساء بينهن زنا
Maksudnya:Sihaq diantara wanita itu adalah zina (rujuk kitab Feqh Islami Wa Adillatuhu Dr.Wahbah Az-Zuhaili jilid 7 ms 5346)

Aku tahu kalian memang akan menafikan dan tetap kata perbuatan kalian ni betul. Tapi jauh dari sudut hati kalian tahu sendiri lah dosa dan pahala. Betul ke tak perbuatan kalian tu. Paling-paling jahil pun, jangan lah terlalu bangga buat benda dosa ni dan war-war bagi semua orang pandang rendah pada kita. Tak perlu lah nak bagitahu semua orang kalian ni lesbian. Ia amat menjengkelkan dan meloyakan tekak gadis-gadis normal.!

Labels: , 8 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Alhamdulillah... Melihat update-update terbaru di fb Global Medic Network dan blog Krisis Mesir, Nasib Rakyat Kita, hati berasa sedikit lega dan boleh cool down sikit. Kita semua harus lebih tenang dan teruskan mendoakan keselamatan saudara-saudara kita di sana.

Menurut rakyat Malaysia di Mesir yang dapat dihubungi, telah ada pihak kerajaan malaysia yang sampai ke Mesir hari ini. Syukur. PM kita, Dato' Seri Najib Razak juga telah memberi jaminan atas keselamatan pelajar-pelajar Malaysia di Mesir dalam berita malam tadi. Pihak kerajaan Malaysia baru sahaja membuat kenyataan rasmi untuk melakukan pemindahan pelajar-pelajar yang masih di Mesir menggunakan kapal TLDM yang akan berlabuh di Athens. Kemudiannya, mereka akan di pindahkan ke negara berjiran Mesir buat sementara, BUKAN DIHANTAR PULANG KE MALAYSIA DENGAN SEGERA. Walaubagaimanapun, sekurang-kurangnya mereka akan dibawa keluar dari Mesir secepat mungkin.

Ada antara pelajar-pelajar yang telah berjaya dapatkan penerbangan ke KLIA transit, boarding Flight Royal Jordan dan Gulf Air dan berlepas petang tadi waktu Malaysia kira-kira pukul 6.30pm dan 7.10pm. Airport Alexandria (Burg El Araby). Airport satu lagi yang masih selamat dan belum dibom. Mereka menggunakan TIKET PERSENDIRIAN, BUKAN PROSES EVAKUASI.
Gulf Air. Ada saudara kita berjaya boarding pesawat ini petang tadi kira-kira pukul 7.10 (1/2/2011) menggunakan tiket persendirian

Royal Jordan. Ada pelajar yang berjaya boarding ke KLIA kira-kira pukul 6.30 waktu Malaysia petang tadi (1/2/2011)

Elakkan mengambil penerbangan Egypt Air kerana banyak yang telah membatalkan penerbangan ke KLIA Airport

Keadaan di Mansoura dan Iskandariah masih terkawal dan selamat sekiranya menuruti perintah berkurung iaitu dari pukul 4.00 petang-8.00 pagi. Kawasan Cairo amat teruk dan masih ada rusuhan besar-besaran. Warga mesir berusaha mengumpul seramai mungkin rakyatnya untuk menyertai rusuhan.

Kita di Malaysia janganlah pula mengadakan provokasi. Kita semua masing-masing ingin melihat kesemua rakyat dan pelajar Mesir selamat. Justeru teruskan berdoa meminta perlindungan dari Yang Maha Esa. Bersatulah wahai rakyat Malaysia. Kita mahukan yang terbaik. Kita mahu semua selamat dan kita memohon pada Allah yang Satu jua. Cuba bertenang dan jangan putus berdoa. Teruskan update dari GMN dan Krisis Mesir, Nasib Rakyat Kita. Go online tengok BBC dan Al-Jazeera. InsyaAllah saya akan terus update juga berita-berita dari link-link tersebut secepat mungkin.


Labels: 0 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Post ini telah dikemaskini dan ada update.
Ikuti perkembangan terbaru di post terbaru.
________________________________________________________________

Salam semua...

Minta jasa baik semua yang berada di Malaysia,
Tolong, tolong, tolong, sebarkan pada semua.
Tingkatkan kesedaran.!
Rakyat Malaysia di Egypt perlukan bantuan kerajaan.
Secepat mungkin.!
Keadaan di Egypt adalah lebih buruk dari yg anda semua tahu.

Kami lihat, media utama di Malaysia tidak ketengahkan langsung hal Egypt.
Kata TPM, "Pelajar Malaysia selamat, tidak perlu dibawa pulang."

Please, jangan bergantung pada media tempatan dah.
Go online, bukak BBC, Al-Jazeera.
Buka mata, banyak lagi hal penting dalam dunia ni.

Kenapa, kenapa, student abroad je yg banyak sebarkan hal ni???
Lepas tu, keluarga pelajar Egypt yg kt Malaysia je risau.
Korang tak risau ke?
Tolong la, aku merayu ni.

Okay, wanna know the truth???

Airport di Alexandria dah tak boleh pakai.

Balai polis di sekitar Mansoura dan Alexandria dah dipecah.

Angkatan polis diarahkan untuk tidak mengawal, kononnya untuk susahkan lagi protes.

Penjara-penjara, yes, PLURAL, di sekitar Egypt dah dipecah masuk; lebih 6000 banduan terlepas di jalan-jalan Egypt.

Pelajar2 perempuan terpaksa bergantung dengan pelajar2 lelaki untuk mengawal rumah mereka.




Aduh, tak boleh tidur aku malam ni, menunggu updates dari Egypt.
Korang, please. Aku merayu ni. Sama2 kita tolong. InshaAllah, semua akan selamat.




_______________________________________________________________
UPDATE!!!!!!!!!!!
Ikuti perkembangan terbaru di post terbaru.
Thanxx sangat3 kpd mamat. aku mmg tgh cari sumber tuk taw kisah sebenar pelajar kita kat sana. Aku merayu sangat-sangat pada semua yang baca post ni pliss jgn buat diam. Copy n paste at least kita taw ape yg berlaku pada saudara daan rakan-rakan kita di sana. Kita kena ambil tahu. Jangan putus-putus berdoa pada Allah! Dia sahaja yang dapat kita bertawakkal dan please buka link2 yg tertera untuk taw perkembangan semasa isu ni. Aku insyaAllah akan update seberapa segera news2 yg aku dapat.

Kredit to umek for that entry.

To all readers, sekali lagi aku harap sangat-sangat kalian copy n paste entry ni di blog, twitter, facebook n all laman social yg ada supaya semua org taw hal sebenar dan xberdiam diri lagi.

skydiamond

Haaa... kali ni Cik Deeya nak masuk contest pulak. Saje-saje support kawan-kawan blogger.. Actually, Cik Deeya kena tag oleh Kawan Cik Deeya yang namanya Cik Kima. Dia la yang offer contest ni kat Cik Deeya. So rasa macam menarik juga join contest ni. Cik Kima ni suka bercerita pasal alam haiwan. Kalau kalian nak tahu cerita pelik-pelik pasal haiwan jum la terjah blog dia. Boleh klik je link nama Cik Kima ni.

Kalau nak tahu contest ni dianjurkan oleh blogger kiut miut Cik Tasya. Jum zassss klik nama dia tu terus sampai ke blogpage Cik Tasya. Dalam tu ada la dinyatakan cemana kalian yang lain nak join contest Cik Tasya ni. Ada lah sedikit sebanyak syarat yang perlu diikuti juga. Ala kira macam ramah mesra la dengan teman blogger je ^_^



Haaa... camane gambar ni ye Cik Tasya? Rasa-rasa ada menepati ciri-ciri yang Cik Tasya cari tak? hehee... join suka-suka je sebab macam kiut je contest macam ni kan. :) Cukup tak syarat-syarat yang Cik Tasya minta tu??? ^_^

Kenapa Cik Tasya perlu pilih Cik Deeya???
Huhu soalan macam kena interview kerja kan..?? oke la, actually Cik Deeya amat sangat gemar memakai eyeliner setiap kali keluar. Eyeliner yang biasa digunapakai oleh Cik Deeya adalah jenis rod dan jenis liquid. Yang dalam gambar tu kat bahagian bawah mata pakai warna hitam jenis rod. Yang kat atas Cik Deeya pakai liquid eyeliner warna merun gelap. Cik Deeya memang kena pakai Eyeliner sebab kalau tak pakai mesti orang ingat Cik Deeya tengah sakit ke nangis ke... ada masalah ke... So bila pakai eyeliner baru kawan-kawan cakap Cik Deeya ni sehat dan ceria. Weeeee ^_^


So kalau Cik Tasya pilih kita.., dapat lah kita guna hadiah istimewa eyeliner dari Cik Tasya tu....^_^ Kan kan kan?????

Oleh yang demikian, Cik Deeya telah memanjangkan berita mengenai contest ini kepada teman-teman blogger yang lain seperti di bawah ini yepp~~


Kepada teman-teman blogger yang di tagkan seperti di atas, anda dijemput menyertai contest  ' the power of eyeliner contest ' ini ye. Ala mudah je kan... Jum jum meriahkan suasana.! Kepada semua pembaca yang lain juga, kalau berminat, sila klik dekat link Cik Tasya di atas ye..... Pastikan penyertaan kalian semua sebelum 1 Februari 12a.m oke~~ Weeeee Gud Luck semua^_^
Labels: , 2 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Sedap nya!!! nyum nyum~~
Arini mood rajin nak masak. Sebab da bosan sangat makan masakan cafe. :) So, intai-intai bahan lam kotak makanan;
               -Beras
               -Ikan bilis
               -Cendawan Shitake kering
               -Lobak masin
               -Bawang besar + Bawang Putih
               -Cili Giling
               -Lada Jarum
               -Garam + Gula
               -Serbuk Lada Hitam
               -Minyak Masak

Orait! Boleh la masak Nasi Goreng versi Cik Deeya ^_^ *weeee*

Memula, kena la masak nasi putih dulu kan.... zap zap zap basuh beras sume and masuk lah beras-beras itu ke dalam rice cooker yang juga merupakan multicooker bagi aku. hahaha..! Tambah garam sikit ye....

Dah siap masak nasi putih then terpaksa la Cik Deeya alihkan dulu dalam mangkuk pasal nanti Cik Deeya nak masak nasi goreng tu dalam rice cooker ni jugak. hehe maklum lah bilik hostel aku ni kecik je. kalo banyak sangat periuk nanti aku nak duk mane lak??? hehe so jadikan rice cooker ni sebagai multicooker ye...  :P

dah siap-siap alih, kena la basuh periuk ni bersih2 dulu. Lepas ni nak goreng ikan bilis dulu oke~
Ops, tapi sebelum tu kena rendam cendawan shitake kering n lobak masin ni dalam air panas dulu. urmmm pi amek air panas kat water cooler jap ekk~~


Oke~ da rendam...^_^

Sampai masa untuk menggoreng ikan bilis ye...~ Tung Tang Ting Tang bunyi dia... Ummmm sedapnya bau................! Ikan bilis sedap! Nah siap goreng~~ alihkan lagi dalam bekas lain pula yepp.... sabor... sabor....

Selesai part ikan bilis goreng. Then pe lagi ek, oke.... alihkan minyak gorengan ikan bilis tadi sampai tinggal sikit je dalam periuk tu ye... Tak bagus minyak banyak ni.... then masukkan bawang besar and bawang putih lak dalam periuk, tumis sampai naik bau dia.... eyh, bawang tu mayam halus2 dulu taw! :)


Lepas dah naik bau, and bawang pun da bertukar warna, barulah Cik Deeya masukkan cili giling and lada jarum yang dah dipotong-potong. Kacau-kacau lagi, then nampak kering sangat, Cik Deeya campurkan air sikit. Kemudian, Baru lah masukkan cendawan and lobak masin yang dah di potong halus tadi. Air rendaman jangan masuk sekali taw! Nanti nasi goreng kalian jadi masin sangat Cik Deeya tak tanggung taw.~

Then boleh la masukkan gula secukup rasa. Garam masukkan sikit aje kay~ sebab dah masukkan lobak masin tadi and lepas ni nak masukkan ikan bilis pula. So masukkan garam sikit je dulu kay.

Oke, nampak macam air dah mula kering boleh lah masukkan ikan bilis yepp~ Kacau-kacau sampai sebati then try rasa. Cik Deeya rasa macam dah oke sedap je. hehe. tapi nak tambah sikit lagi garam and gula. sikit aje taw! Sebab nanti campur nasi akan rasa sedikit tawar. So masa menumis bahan-bahan ni kena buat lebih sikit je rasa dia ye..understand...???heheee ngade-ngade pulak Cik deeya ni kan :P After that, masukkan serbuk lada hitam and kacau lagi. kalau dah kering sangat2 jangan lupa campur air sikit taw. kalau tak, nanti hangit nasi goreng kalian.

Tunggu sampai air dah nak kering pastu masukkan nasi tadi.... Gaul dan gaul, kacau dan kacau sampai rata taw!.^_^ and then......

Nyum.... Nyumm... sedapnya....!!! Try la... Jummm Zassss Sedap taw nasi goreng buatan sendiri nie.... ngeeeee *wink* *wink* ^_^



Labels: , 10 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
"Which one have no sugar??"

Pening aku seketika bila seorang foreigner Iran bertanya macam tu pada aku di salah satu kedai makan kat cafe tadi. Bukan pening sebab tak faham bahasa Inggeris tu. Tapi Cik Deeya pening camane nak jawab soalan macam tu. hehehe.

Then aku pun tanya dia balik...
"Do you mean less sugar sir?"
"Ouh, No No.. I ask No Sugar."
daging masak merah. Tak mungkin tanpa gula. Mesti orang Malaysia tak boleh terima

ikan bakar. kuahnya mesti campur gula gak. yang membezakan sikit or banyak je.

ketam.... wow.... sedap gillerrr!

sedapnya... terliur aku tengok... dah la tengah lapar nie....

Haha kalau kalian, ape kalian jawab agak nya???
"Erm, sir I don't think that No Sugar food are sold here. Maybe I can tell you less sweet food."
"No, No. It must be here"

Kalau ikutkan hati Cik Deeya malas dah nak layan pakcik tu. Dah la tanya orang pastu buat pandai dia pulak kan.   Hello, Ini Malaysia oke! Sangat sukar untuk cari makanan without gula or garam. I agree kalau cakap Malaysian is very depending on sugar and salt in their food instead of overseas food. But they need to accept our culture la when they are here right? Memang ini bukan satu perkara yang baik untuk kesihatan kita tapi satu-satu perkara bila dah jadi budaya dalam masyarakat sangat susah untuk kita ubah balik benda-benda macam tu.
Cuba imangine nasi lemak tanpa gula? Nampak sedap tapi rasa hampeh!

Then aku dah tak taw nak respond camane kat foreigner tu samapi dia tanya aku balik,
"Is this sweet?"
"Yes, If you take this maybe not too sweet. It more sour n spicy."



Masa tu dia tanya aku ayam masak merah. of course sweet. masakan kedai lak tu. Lain la kita masak sendiri. Then aku tunjuk kat ikan pari masak asam pedas. Lantak kau la pakcik. Aku rasa dah tolong setakat termampu dah. Then aku lari ke lain malas dah nak layan foreiner tu lagi. Ikutkan hati rasa nak tunjuk kat dia ulam-ulam je tadi. Senang! Manis semulajadi. Takpun suruh dia beli buah kat kedai sebelah. heheheee Tak gitu????
Labels: , 4 comments | edit post
Reactions: 
Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget
.              ................                                 ...``...``.`...`;$#######@%;::;;;!||!!!%%|$@###########################################################################################$
..            ......... ......          .                       ........``.....:!!!;:!$##$|;:::;!!;;;;!%%%&############################################################################################$
.             ........... ...                                  ...........```..:;;|;':%@@$|;::::!|!!;;|%||&############################################################################################$
              .`......  ...                                        ...........`::;;:!|@#@$!:'::;!!!!;!|%|!&############################################################################################$
              ``.....     ..                                      ..``....... .';;!!||$#&!;:':;;;;;!!|%%!%@############################################################################################$
              .......   ....           .                         ..``.........'!!!;:::!%$|;'':;;;;;;;;!||$#############################################################################################$
             .`. ..     ..                                     ...............'!||;'':|@$:''''':;|!!;;!|%@#############################################################################################$
             .....    .....                                       ............;|!;:'';!%|:''':;!;;;;!||||&#############################################################################################$
             .`.....  ......                                      .......... .:!;::'':%%!::'':;;:::;!!%|%##############################################################################################$
             .....    .....                                      ......... .`';::;'``'!|:':'':;;;;;!;;|||@#############################################################################################$
            .`....   .....                                       ....... ... '!!::'``'!!:::''':;!!;;;!%||&#############################################################################################$
            ``....   .....                                        .........  :%|:::`'%&;''::::::;:::;|||$##############################################################################################$
            `.        .. .                                        ........  `;!;;;:':|;::'':::::::':;!||&##############################################################################################$
           .::|!.    .....                                          ....... .!|;!;:'`':::'''::::;::::!|%&##############################################################################################$
           .::'.    .....                                          .......  '|||&%:`';!:'::''::::::;;!!|@##############################################################################################$
           ``.      .....                                          ......   '%!!|;'.`||::''':''::;!;;|%$###############################################################################################$
           `.        ...                                          ......   .;|;!;`.';!!''''':''::::;|||$###############################################################################################$
          ``..     .....                                         .......   .;!::::'`;!:''''':::::;;:!|%@###############################################################################################$
           ..     ......                                          .......  `!!;;'`.';!:''':''';;::::!;;$###############################################################################################$
         .`.        .......        .                              .....  ..';;;;'`.`!|:''''''';;;;;:!%$################################################################################################$
         .`.       .......     .. `:.                            ........ .:!;;:'`.'!;''''''':;;;;:;!|$################################################################################################$
         .....   ...........                                       .......`;;:::'..'||:''``':::::;:;%|$################################################################################################$
         ``..   ..........`.                                      ........';;'''`.`;|;'''''''''::;;;%$&################################################################################################$
        .`...  .  .........                                      .........';;::'```;!;:'''```':::::;!|&################################################################################################$
        .'`.. ..........`..   .. .      .                        ..```. ..';;:'`.``;!;'''`''':::::;!||$################################################################################################$
        ``  ..........```::   `.                                 .``.... .:;:::`..'||:'''```':;;:::;!$#################################################################################################$
       .''............````   `:. .     .                        ..........:!;:'````;!:'```''''::::!!!|@################################################################################################$
        ``........`.....':`  ..                                 .........'::::'```:!!;'`''''::::::;||$#################################################################################################$
       `'`............```'`  '' ..                             .....`...`:!!:'```':!;:''''''::::::;!|$#################################################################################################$
       `'`..........```.`'.  '. `.                            .....``````':::'```';!;:''''';!!;::::;|&#################################################################################################$
       ``...........````':` `' .`    ..                      ......``...`:;''''`';||;:::::;;:::::::;|@#################################################################################################$
      .:'..........````'`.  ``                               ...........`;|!:'`.            .`':!!!!%@#################################################################################################$
      ``...........````''` `;'                               .....````                              .:%@###############################################################################################$
     .'`.....`....````'!!. ';. .                            .....                                        '|@###########################################################################################$
 ..  `'`.......````````:;`.``  `     .                    ...             .....````...                       `|&#######################################################################################$
$!'`.```.....`````````'''..:'        .     ...           ..        .````'```````````````''''`.                   `|####################################################################################$
`':%@%'....````...``''''`  `.      ..     .....       ..       `'``````````````````````````````':'`.                `%#################################################################################$
````````..````````'':|!.  .'..`.    ..   ......      .      .```````````.````````````````'''''``'''''``.               `|##############################################################################$
`````.````````'''''''''`. ..        .     .....    .      `'`..````....``````````````''':;||%%$$$%%||;::::`               '$###########################################################################$
'````````````'''::''':;' .''        .     .....         ':`.``````````````````````';!%$$%$$$$|;;;;:;;!!!|%|!:`              .!@########################################################################$
::''`````````'';;''''::` .:` `.    ``.  ......        `'````````````````````````:|%|||||!;;:'':;;:::::;:::::;;!:.              '&######################################################################$
:;:'''````''';;''''''''. ':       .`.  .......      `'````````````````````````';|||!;:::''''`'';;:::!|!::!;;::::::`              `%####################################################################$
':;:'``''''::'''''`';:` .'` .`    .`.   ......    .`'```````````````````````''::;;::''''``:!|%$&&&&@&&$$%|!;;;;;;::;'.             '$##################################################################$
  `;|%!'````':''`';;::`  `. .    ...   ......    .''```````````````````````'''::::'''''':!!$&@@@@####@@#@&%!!!!!;;;;;;'.           . '&################################################################$
      .`''|$%%%!!!::::.  '`    .............    .''`````````````````````````''''''''''';;!$&&@@&%%&##&%|&@@&$|!!;;;;;;;;:.         . ..!@##############################################################$
                ..``     .  .     ``........   .''''''``````````````````````''''''''':;;|&&|:|&@&%!%&|:':|$&&&$|!;;:::::::'.      ..  . `%#############################################################$
:;!!;'.                          .'`.......   .'''''''```''''`'``````````````''''::::;;%&$;`.`'!%$$%|!||%|%%%|!;:::''''''''::. .     .....;@###########################################################$
;:`....`:;;'`.   ``.  `.       .... ......   .`''''':;!||!!;:::''''''```````'''':::::;|&$;'';;|!;:'''''':;;:::::'''''''''''':;'.   ........`%##########################################################$
'``'':;!:'`  .':!||:'`..`.         ....``.   `''''!$&$%$%%|!;;;::::''````````''''::::!$&%;;::::::::::''''''`''''`````''''''''::;'.   ....... ;@########################################################$
;%$$%!' .  .:|%!;:`.  .``'!'      ..````.   .':;%&&&$%%|||!!!;;;;;::''``.`````'''':':!%!::;;::::'''```````````````````''''''::::;;`.......... .%#######################################################$
!;'''':!||!;'.    .`''':!|!!`    ..`````..  '!$&&&$%!!;;;;;;;;;!!;;:''```.`````'''`''''''''```````````````````````````''''''::::;;!:`........   :&#####################################################$
;!:``'````';|%$&$|;'````'. `''  .`..````.  `|&&$%!;;!::::::::::;;!!;:'````````````````````````````````````````````````'''''::::;;;!|!'........   .%####################################################$
'`''`````''``'``'':!;::'`````'::''`.````. `|&&%;;;:;||%%||;''::::;;!:'````````````````````````....````````````````````''''':::::;;!!||'.......    `|###################################################$
`````````````''``':':;''':;:'''''`..``````!$$!!|!%&@&&@@@@&$|!:''':;:```````''''''''``````.``````````````````````````'''''':::::;;;!!%|:.......  ..'$##################################################$
````.``..`````````.````'```'''::`. .`````;%$|!!%&@&&##@&&@@&$&$|:'''```...```'''''''''''``````````````..`````````````'''''':::::;;;!!|%%'.....  ....:&#################################################$
......`````..``..`..`````````'`.  .`''``';!!!%$&@&$&@&$|!!%|'`:%|:'`````.```'''''````''''''``````````````````````````'''''::::::;;;!!||%|'...........:&################################################$
.....`...`````..```````````':;;'....`'''':|%|$@@&|;;$@@&&&|:':'''''''''````':;!||||!!:::::::`````````````````````````''''::::::::;;!!|||%|'..........`;@###############################################$
......```````````````````'::.     .'''''''!%$@@@$;'':!%%;'''''''':;::;;;::;!&########&|;::;;'```````````````````````''''''::::;;;;;!!!||%%:`..........`%###############################################$
   ... ....```````````````.      .`'''''''!%$@@@%;;|%|:'''''''''';!!!!!||!!;!|||;;|%$|;;;!!;'``````````````````````''''''':::::;;;;;!!||%$!`...........;@##############################################$
        ....```````'``'':'       .`'''''``;%$&&&&&%!:':'''''''``:;|$@#@$%||!!;;''''`''::;:'```````````````````````'''''''':::::;;;;;!!!||%|:`...`......'$##############################################$
       .......```````'''''`      `''''':'';$$$@@$!;:'''````````';;|&####@%|!!:'''''''''''`''``````````````````````''''''':::::::;;;;;;!!!|%!'..``......`%##############################################$
.     .     ..```````':!;.      .`''''';:`;%%%$%!:''''`````````':;!%@##@%!;::'''''''''''''''''''''````````````''`''''''''':::::::::;;;!!!|%|:`````..```'|##############################################$
            ...`````':!:`       `'''''';:':|%|!;:'''```````````';!;;!||!;::''''':''''''''''`''''''''''''''''''```''''''''''::::::;;;;;!!!!|%;`````````':|@#############################################$
.          ....`````':!;.     ..`''`'''::''||!:'''`````````````'';!!;;;!;::''''''````'':;;;;;:::'''''':::::''''````'''''''':::::::;;;;;!!!|%|'`````':::;|&#############################################$
 ..         ....```:!|:`        `:'''''```';!:''````````````````'';|%|!;::''::::':;!!|%%%%%%|||%%%||!!;;;;;::'''```'''''''''::::::;;;;;;!!!%%;````''';|!!$#############################################$
.....       ..````':!$%`       .`'`''`'''''::'````````````````````''::::::;!!!|||%%%%%||||%%%%%%%%%$$&&&&$|;:'''`````'''''''::::::;;;;;;!!!|%;'````':;;;|@#############################################$
..          ..```:;!|%!.     . .':''''''''''''````````````````````''':::;!|||||%%||||!:``';;;;!%%|!!|$$&$|;:''''```''''''''''::::;;;;;;;!!!|$|'`'''':;;!&##############################################$
.        ....```':;!%!.      ...''``'''''::'''''``````````````````''::;!||%%$$%||!;:'..``':::::;!!!!!!;:'''''`''''''''''''':::::::;;;;;!!!!|$|:'`'''':!|@##############################################$
....  .......``':;;|%'       ..`'''''''''::::''''''`````````````'''::;!|%%|%%%|;'..`':'````:;;;!!!;;::::'''''''``'''''''''::::::::;;;;!!!!||%|:'`':''::%###############################################$
```...````..`'::':!|%'         `''''''':::::::''''''''```````'''''::;!%%%|||||;'''::``````.`':;!;;;;:''''''''''`''''''''':::::::::;;;;!!!|||$%;'`:::'':$###############################################$
```..```..`````'`'::|!`       .`:'''''''':;;:::'''''''''''''''''':;;!|%%%%%%|::''`'::::::;!!!|!!;;;:'''''''''`````'''''':::::::;;;;;;!!!|||%$%;''::::';$###############################################$
.....`````..```:!|%%;.        .':'''''''''::;:::'''''''''''''''':;;!|%$$$%%!:'''''::;!!|||||!!!;::'''''`'''''''`''''''''::::::;;;;;;!!!!||%%$%:':;:::';&###############################################$
';|!;::::`````'';:`.          .':'''''''''':;;::::'':'''''''''''::;!%$&&%!;::;!!;!!!|||%%%||!;;:'''``````''''''''''''''':::::;;;;;!!!||||%%$$|:::;::'':$###############################################$
''::'```'''':!|!||;::`     ...`;;'''''''''::;;;;::::::::'''''::::;;!|$&&%!|||||||%%%%%%%%|!!;:'''`````````'''''''''''':::::;;;;;;!!!!|||%%$$$;';;:::'''|@##############################################$
%!|%!!!;'`''``.```'`.   '%|. .':::'''''''':::;;;;;::::::::::::::::;;|%&&%|%%%%%||%%%%|!!;;:''''```````````''''''''''':::::;;;;;!!!!|||%%%$$&|:;;;:''''::%##############################################$
;;'`..  .``. .`'':;:;|%|' . .'::''':''''''::;;!!!;;;::::::::::::::::::!||%%%%%%%%||!!;;::''''````````````''''''''''::::;;;;;!!!!!|||%%%%$$&%;:;:'''':''':$#############################################$
''``'::!%|;|%!;:''``'`     .`::`''''''''''::::;!!!;;;;;:::::::::::'':;;!|||%%||||!;;::'''''``````````````''''':::::;;;;;;;!!!!||||%%%$$$&&%;;;:''':::'''':$############################################$
@@@#####@&&@&|;'``'.        .'''''''''''':::;;!!!!!!;;:::::::::::''':::;;!!!!;;;;::''''`````````````````''''::::;;;;!!!!!!!!||||%%$$$$$&&|;;;:''';;::''''`:$###########################################$
`::::;;;;;!$###@!         ..''`'''''''''':::;;!!!!!!;;;;:::::::::::::::::;;;;;::::''''``````````````````'':::;;;!!!!!!!!!|||%%%%$$$$$&&$!;;::'':;;;;:'''''';&##########################################$
.````''''''|##%:`  .       .`::''''''''''::;;;!!!!!!!!;;;;::::::::::::::::;;;:::'''''``````````'''''''':::;;!!!!|||||||||%%%%$$$$$$&&$%;::::'';;:'':::::::''!@#########################################$
..`'''`````:$&;'`        ..`'''''::::'''::::;;!!|||!!!!;;;;::::::::::::::;;;:::::''''''''''`'''''''''::;;;!!!||||%%%%%%%%$$$$$$$$$&$$!:;|!''';;::::::::::''':%#########################################$
``'``````'`;&$::`        ..`''''::::::''''::;;;!||%|!!!!;;;;;;:::;;:::::;;;;;::::::'''''''''''''':::;;!!!|||%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$%;::!!;|%!;;!;;;;;;::'''''!&########################################$
``````````';&%::.        `.`':'''::'::''':::;!!!|||%|!|!!!!!;;;;;;;;;;::;;;;;;::::::::''::::::::;;!!!|||||%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$%!:''!%!%$!!;;:::::;:''''''';&########################################$
``````````.;&!`'         .``''''''''''''::::;;!||||%%%!|||!!!!!!!!!;;;;;;;;;;;;;;;;;;;:::::;;;;;!!!|||%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%;'`'';!|$$$%|:::':''``''```'';&########################################$
````````. :@$'''         ..`''''':'''::'':;;;!!|%%%%%%%||%|||!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||!!!!!!!!!!!||||%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%$$%!;|||;:;%|;|$%!:::''''''`````'':%#########################################$
`'````..`''$$''`        ...`'::::''':''':::;;;!||||%%%$$||%%||||||!!!!!|||||||||%%%%%%%%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%%$$%|||!;;;::;;:|&%;:'''::::'`.``'::;$##########################################$
```````..'|&;    ..      . `'::''::;:''''::;;!!!!||%%%%$$%|%%%|||||||||||||||%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%||!;:'''::'`'':''''``````.`'::;;;!|$##########################################$
``````';:.`|:..  .     .`...`'''::::'``''::;!!!!|%%%%%$$$$$||%$%%%%%%%%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%%%%|!;:':;;:::''''`:!:.``````''::;!!!!!!!%@########################################$
```````:'`!$'..  .     ....':''':;::'''''':;;!!!!||%%%%%%$$&$||%$$$%%$%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%||||;;;;;''````':'``````';:````'::::;;;;;;;:|#########################################$
```````!!:$$`.` .`     ...'::''''''''''''::;!!!|||%%%$$$$$&$&#@$%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$&$$%%%||!;;;;:''`````''''````````':;:``':;;;;;;;;;;!!$########################################$
``````';::|!.'` `.    .```''''''':'``'''::::;!;!|%%%%%%%$$$&@####&||%%$$$$&&$$$$$$$$$$%%%%$$$$$$$&&&&&@$%$%%|!;!!;:''::'```''''''`````````'':;!:``:;;;;!!!!||!!|@######################################$
```.```'``;' ...'.    `'.`''''':'`````'''::;;!!!||%%$$$$$%$&@#####@||||||||%%%%$&&&&&&&&&&&&&&&&&$%%$$%%$@@&$|;:::::;;!!;:'''''``````````'''''''::':;!!!|%%!:;|!|&#####################################$
''````'. `;`.. ..     .`.`'''''````````'':;;;;!!|%%%%%$$$$$&########@$$%!|!;!||||||||||||||||%%%%%|%|%&@@@@&$|:`''::'`';%|:'''````````````````'''':';!!|!;:'''::!!%####################################$
````.....:!`.. `.     ```::'''''''````''':;;;;!||%$$$$$$$$$&######@@@@||&%||%|!!!%$&$$$%%%%||!!;;;;!$&$$$%!:''`':::````'!%|;`````````````.```````'':':!;''::::::'':!&##################################$
```.';:'... .   .    .'''''`'''''````'''':::;!!||%%$%$$$$$$@#####@@@@#&$$!;||!!|%%%$$%%|!!;!;;:::';|&&$!:''''':::'``````';'.``.````.```......```````''`:;:'';;:'```';%#################################$
````...  ''.`. `   ..`:'''''''``````'`''''::;!||%$%%%$$$$$$@#######@@##%;:;:!|;:;;;!%&&$$|!;;;;!|$&&&&$!:::::::'`````````....```````````......``....`''``:;!;:!;`...';!&###############################$
```.``.  '... .`     ':';;::'````.````'''':::;!|||||%$&&&&&@###########@|:':!;:::::;%&&$%%$&&&&&&@&&&&$!;::::'```````.'!;`.......................``````'::;:::!;`....';;%##############################$
``..    `'... .`    .`'''''''``.````````'''':!!!||%%%$$$$$&@#####@#@@##$!|%%$&$|;::'''''':!||||%&@@&$$|;:''``.``.`....'!;`......................`````'':::;;:';!'``..`;!:!@############################$
``.:!'..;;.   '.     `'''':'```````````'''';;!!||||%%%$$&&&@####@@@@#$;:''::;;;!%$&&$$%%%|!;;;;;%&&@$;'``..........```'::`...`........````````````'''':::;;:;!;''''`..'!;::':$#########################$
```..```'`.`  `.    .``'''`````''```````'':!!;;;!|%$$%%%$&@#####@@@@%;:::'''``..`...``````..``.`:;:`...........``..``.`':'```.````````````''```''':::::::;||;'':::'```'!!:''`'!@#######################$
`..``. .:``' .`     `''::'```''````````''':;::!!!|||%%%%$$@#####@@@@|`````....`....``........ ...`.`'''`':''`````..........```'`'''''''''''::::::::;;;;;;:;!|!:::::'```''''```':%######################$
`````. ';.`' .`     `''':'''''`````````'::::;;!||||%%||$$$@####&@&;`.``..................`````''''````''````'```.......```'':'''':::'''':::::;;;;!!;;;;;;!!!!%|::::```'''````':::;%####################$
```....`` .. `.   ..'''':''''`````````'::::;;!!!!|||||%$$&####@%'........`.................''`''`````````````...``..``````'::''::::;::::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!|||%|;;;'``'''''```':''';&#########@########$
`````..;:.`. .  .. `:'`'''''``'`````'''::::;;;!!!|%%$$&&&&@#$:.......`````............  ..........````..`''````````````'`'::::::::;!!!;;;!!!!!!!!|||!!!!!!!;!!|||;:'`''''''`':::'''''|#################$
````..:!`.. .'.    `''''''''`'''````'''::::;;;!!!!!!;::''``````.  .........................```````.. .`'```''````'````'''':;;:;!!!!!;;;;;;!!!!!!!|||!!!!!|||||!|%;'``''''''''::''``''':%&@###@&&$&@####$
```::':'.`. `` .. .':'''''''''''```''':::::;;!;;;;;:::''''''```.``....````....................`````.``````````'''''''::::::;;:::::;;;;;;;;!!!!!|||||||!!!!!|||!|%!'''''''''':;:''``````:::'':;!!!;;!%##$
'!|:'';;`:. ``     `''::''''''''''''':;!!|||||!!!!;;;;!!;:''`````::'|%!:`...`........ ....```````'``````````````'''''':::::;;;;;;!;;;!!!!!!!!||||||||||!!!!||!!||%!:'''''''':!;:'```````''''':::||!;!!$%
''``..'``'`.`. ...';:'''''''''''''''::;!!!!!!||||||!!!!!;:'''''':|!;!%|!;`.................```'``````````''''`'''''':::::::;;;;;;;;!!;!!!!!!!!!!|||%|||||||||||||||!:'''''':;;::''```````''::::::%&%!!!!
`''`.`:`'' .'...  `::;;:''''''':'':;;!||!!!!!!!!!!!|||||!;:::';!;;:!$%;;;'.```.............````''''`'''``'''''''':::::::;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!|||%%|||||||||||%%||%!:''''':;;::''```````''':''''!$$$%|!
'`'`.`'`'` .`. ...:!:::;|$$$%%%|!;;;||||||!!!!!!!!!|||%%!:;;!%||;:;!%|;!|:''''`.````.```````'```''`'''':''''''':::::::;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!|||||||||||||!!||%||||%!'''::::::''```````````'::'''!$$%%|
''`. ::`'` '`.``.`;!;;%&%!;!!!||||%%||!!!|%%||||!!!!!|||!;!%: `%&$%!:!;:!|;:'''````````.``.````````''''':''''''''''::;;!;;;;;;!!;;;!!!!!!!!!|||||||||||||||!||||%||!!%!:':::::'''`````'''''```'''':|$%|!
''`.`;:''`.'`....`;!!$&@&%|%%|||||||||||!!!!|||||||||!|||||%&$$%::;%%:;!;||:'':;:```````````````````'''`'''''''''':::::;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||||||||||||||||||||!;!|;::::::'''```''''''''''''''':%$|!
':'`:;'`` `'.`'`.'::|&&$$&@#@@@&$||||||||%|||||||||||||||!|%%%$&!':%&&&&&&|::::;;;'````'````'````````````''''''':'':::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!|||||||||!|||||||||!;;!||;::::''```''```'`''''''::'';%|!
''`'!|''` `'.```'!|$##@############@&%||||%%%|||||||!!!||!!||:`!&&@$;'':%@@%;;;;;!!:'''``''```````````'''````'''':::::;!!!!!!!!!!!!|||!!!!!!!!!!|||||||||||||||||||!;;;!%|;;;:'''````````''``''::'''';||
''``::`'`.'''%&@#######################@$%||%%%%|%%||!!!||!;|&@$' '%|!|%$%:;|!!!!!!!;'''''''''````````````'''''''''::::;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||||||!!!||||||||!;;!!%%;::'''```````````''':::''':!|
'` .|%!$@#################################&%||%%%%%|||!!|||!!!%&$%%&&%|&@|:;|!;;!!!!||;:'''''`````````'''''''''''''''::;;!!!!|!!!!||!!|!!!!!||!!!!!!||||||||||||||||!!!!;!%|;''''```````````'`'!%%%$$$%!
%&##########################################&%||%%%%%%||||%!;;!|$&&$!`'!|$@@@%;;!!!!!!;;;:''''``'```````'''''''''''':::::;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!!!!!!!||||||!!!!!!;!||;'''`````````````:%@&$$$&&%
##############################################$%|%%%%%%%||||!;;!|||||%$&$$&&&$!;!!!!!!;;;;;:'''''```''''''''''''''::::::::::;;!;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!|||!!!!!!||||||!!!!!;;;;|%;``````````````;$&$%!:'':
################################################&%|%%%%%||%%!;;;;!!!|||||%%%!|%!;;!!!!!;;;;;:::''''''''''''''''''':::::::::::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!!!!!|||||!!!!!;;!|%%|'```````....````|%;'````':
##################################################&%|||%%|%%|!;;;;!!|%%%||%%%||!;;!!!!;;:;;;;::::'''''''''''''''''':::::::::::;;;;;!!;;;!!!!!!!!!!!!!!||!!!!||||||!!!!!|%$%|;'```````.....```:%$;'`````:
####################################################&$%|||%%%!;;;;;!%$$$$%;;!|!!!!!!|!!;;;;;;;::::::''''''''''''''''''''::;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!!;!!!!!!!!||||||||!!!|%%%%|;''''`````........`'|$$!'`````:
######################################################@$|||%%|!;;;;!%$$$!::;:'';!!;!||!!;;;;;:::::::::''''''''''''''''''''''':::::::::;;;;;;!!!||||!|||||||||||||%%%%|;:::::''`````````````'|$$$|'`````:
########################################################@$||%%|;;;;!|$$$%|!;!|$$$|!!!!!!;;;;;;;:::::::::''''''''''''''''''''''::::::::::::::::;;;;;;;;;;!!|||%%$$%%!;::::::''`````````````:!!||%%;`````:
###########################################################&|%|!;;;!|%$$%%%%%||$$%|!!!|!;;;;;;:::::::::::::''''''''':::::::''::::::::::::::;;;!!!;;::::;;;!|$$$%!:':::;;::''''`````````';!;:;!%%%;`````:
#############################################################&%%%|!!|%$$%|%$%%%%&&%|!!||!;;;:;;;;::::::::::;::'''''::::::::::::::::::::::;;;!!;;;;;;;;;|%$&&%;'''````````````````````';||!:::!%$!'``...:
###############################################################$|%%|||$$%|||!!!%$%%|!!!|!;;;;;;;;;:::::::::::;:::''::::;:::;;;;;:::::::::;;;;!!;;;;!|$$$$%;``'````````````''`''````:%%!!!;::';%%;``````:
###############################################################&!:!%$%%$$%||%$$$$%|%%||||!;;;;;;;;;:::::::::::::;::'::::::::::;;;;:::::;;;!!!!!!!!%$$$%;''````````````''''''''''''!&&|!!!;::':!|:````..'
################################################################$;'`:%$$$%|%$|:';%%||%|||!!;;;!;;;;;::::::::::::::;:::::::::;;;:;;;;;;;;;!!!!||%$$$%;'``'```''''`''''''''''''''':|$&%!;!;;::'::;:````..'
################################################################&;``.`;$&$$|;:|%!|%%||%|||!!!!!|!;!;;;::::::::::::::;;:::::::;;;;;;;;!!!!!!|%$&&%;:'''''''''''''''''''''''::'':;!|||!;;!!!;::::;:``.`..:
#################################################################&;....'%&$$||%$%|$$%%%%%%||!!!|%|;!;;;;:::::::::::::::::::;;;;;;;!!!!!!|%%$&$|;'''''''::::::::;!!|||||||||||!!!|!;;;!!!!!;::'':;'``...'
##################################################################@!`...`|&&&&$%%%$$%%%$$$$%||||%%|!!!!;;::::::::::::::::::;;;!!!!||%%%%$$$%|;;:''''':;!|||%%%%||||!!!|!!|!!!!!!!!!!!|!!!!;::::;;:``...'
####################################################################|`....'%&%|!|!;;|%%|%%%$$%|||%%%|!!!!;;::::::::::::::::;;!!!||%%$$$&$%!!!;;;:'':::;;!!!!!!;;;;!!!!!!!!!!!;;;;;;!!!!!!;;:::;;!;'....'
#####################################################################%`....:!;;!!!!!;|$%%%%%%$$%%|||%||!!!!!;;;::::;;;;;;;;;!!|%$&&&$|!!||||||||!:':::::;;;;;;;;;;;:;;;;;;;;;;:::;;!!!!!!;;;;;!!!;'....: