Semanis Kata Seindah Bicara dari Penulis

Terima kasih kepada semua pembaca ruangan Itu Kata Hatiku ini. Di dalam ruangan ini terdapat pelbagai maklumat dan info-info semasa yang sedang hangat diperkatakan. Penulis juga amat berminat mengemukakan pendapat dan berkongsi info-info berbentuk Islamik. Tak kurang juga jenis pembacaan seperti novel dan cerpen turut dimuatkan dalam blog ini. Jika anda peminat karya sastera, anda akan ketemu hasil-hasil nukilan puisi milik penulis di sini juga. Semoga pembacaan anda penuh bermanfaat dan tinggalkan sepatah dua kata sebagai komen dan respond anda terhadap entry yang dibaca ^_^.
Penulis amat berbesar hati menerima kunjungan anda sekalian.~
skydiamond
Salam buat semua pembaca. Rasanya sudah sekian lama aku tidak menulis apa2 di ruangan blog ni. Kesian pula membiarkan blog berbicara sendirian. Hehe. Sebenarnya baru-baru ini aku agak ‘bizi’ dengan bermacam agenda. Dan agenda-agenda itulah bakal aku kongsi bersama kalian semua hari ini.

Untuk pengetahuan semua, aku baru sahaja selesai menganjurkan satu program yang dipanggil ALAM. ALAM merupakan singkatan kepada Assembly of Landscape Architecture Student Malaysia yang mana program ini mempertemukan semua pelajar-pelajar jurusan senibina landskap dari semua IPTA mahupun kolej-kolej swasta yang ada di Malaysia.

Tapi sebelum aku jelaskan lebih lanjut mengenai program yang dipanggil ALAM itu, aku ingin berkongsi pengalaman baru aku di negara orang iaitu negara Taiwan. Trip ke Taiwan aku sertai bersama 35 orang teman studio ku di bawah satu subjek wajib bagi pelajar jurusanku di Universiti Putra Malaysia 'Penghayatan Alam'. Dalam komuniti pelajar architecture, kami sering membahasakan kelas kami sebagai ‘studio’ kerana sememangnya tempat yang sering kami berada adalah di studio melukis pelan. Kadang-kadang bila aku berbicara dengan teman-teman ku di kampus lain yang jurusan berbeza denganku, mereka sering saja terkejut bila mendengar aku sedang di studio. Selalunya mereka sangka aku sedang asyik berjamming. Jenuh aku terangkan bahawa studio kami bukan seperti studio muzik seperti itu. Sebab itu di sini aku juga menjelaskan pada kalian mana tahu kalian juga  tidak biasa seperti teman-temanku yang lain.

Oke, sambung balik cerita pasal trip aku ke Taiwan tu. Pendek kata, percutian yang amat menarik.! Trip ni aku pergi kira-kira dua minggu sebelum program ALAM tu bermula. Aku dan teman-teman ke Taiwan bukan sekadar melancong dan bersuka-ria semata-mata tapi kami punya motif tertentu di sana. Kira-kira tempoh seminggu kami di sana banyak juga yang sempat kami pelajari terutama tentang budaya, ciri-ciri senibina, berkenaan sejarah dan tokoh pemimpin, dan yang sudah pasti tentulah keunikan persekitaran disana.

Sepanjang di sana, aku sering menganalisa perbezaan antara Taiwan dan Malaysia, tak kurang juga persamaannya. Biasalah, bila kita di negara orang semangat patriotik dirasakan lebih tinggi. Aku rasa itu fenomena normal dan satu tabiat yang baik sebenarnya.

Banyak tempat menarik yang sempat aku lawati di sana. Oke, sekarang aku imbas kembali tempat pertama yang aku sampai pastilah di Lapangan Terbang Antarabangsa Taiwan Taoyuan. Taoyuan ni lokasi nya tidak berapa jauh dari Taipei tapi bagaimanapun memakan masa lebih kurang 40minit juga untuk sampai ke bandar Taipei. Kalau tak silap aku, satu lagi lapangan terbang antarabangsa akan di bina di bandar  Taipei bagi memudahkan pelancong dari luar negara. Buat masa ini, para pelancong persendirian yang tiba dari luar perlu mengambil teksi untuk sampai Bandar Taipei. Kemudian, untuk bergerak ke mana-mana, mereka boleh mengambil Taipei Municipal Rapid Train(MRT) atau bas-bas bandar di situ.

Kalau nak cerita satu persatu agak panjang la. Jadi aku cuba compresskan tempat-tempat yang aku lawati di sana supaya kalian lebih mudah menerimanya. Antara tempat lawatan kami adalah:
        i.            President Chiang Kai Shek Memorial Hall
President Chiang Kai Shek merupakan president pertama Taiwan. Beliau sebenarnya berasal dari Tanah Besar China dan melarikan diri sewaktu peperangan kemudian membuka kota di Taiwan. President Chiang Kai Shek mempunyai empat orang isteri. Antara keempat-empat isterinya, isteri keempat menyumbang peranan besar pada negara Taiwan kerana beliau fasih berbahasa Inggeris dan boleh berkomunikasi dengan orang Amerika. Pada ketika itu, Amerika banyak membantu Taiwan dari segi senjata dan peralatan perang.

      ii.            Shilin Night Market
Shilin Night Market merupakan pasar malam terbesar di Taipei. Rata-rata di Taiwan, perniagaan utama adalah menjual pakaian. Di sini sememangnya syurga bagi yang gemar berbelanja barangan peribadi seperti pakaian, beg, dan kasut dari fesyen terkini. Berbanding pasar malam lain yang ada di Taiwan, Shilin Night Market merupakan antara yang paling menarik. Berkenaan harganya, jika dibandingkan dengan Malaysia, harganya sedikit mahal meskipun nilai matawang Malaysia lebih tinggi berbanding di Taiwan.

    iii.            Yehliu National Park
Yehliu National Park berasal dari tapak gunung berapi yang suatu ketika dulu adalah jenis aktif tetapi kini tidak lagi. Kita di Malaysia aman sekali kerana gunung berapi tidak wujud di sini. Justeru kita sama sekali tidak pernah melihat keadaan tanah di kawasan gunung berapi. Kesan tindakan gunung berapi terhadap struktur tanah menyebabkan terhasilnya pelbagai bentuk geologinya yang amat unik dan menarik. Kesempatan ini diambil dengan menjadikan kawasan tinggalan gunung berapi sebagai tarikan pelancong. Tanah berbentuk kepala ratu dan sepatu ratu menjadi lagenda utama di kawasan ini.

    iv.            Flora Explore
Beruntung sekali ketika lawatan kami, turut berlangsung satu festival bunga di Taipei. Kalau kalian pernah singgah di Floria yang sering berlangsung di Putrajaya, Flora Explore juga mirip seperti itu tetapi lebih berprestij dengan keluasan yang agak besar dan memperoleh sambutan tinggi dari pelbagai negara. Di kaunter tiket kelihatan begitu ramai orang berbaris untuk mendapatkan tiket masuk. Susunatur dan rekabentuk festival bunga ini amat menepati dengan kehadiran jutaan bunga-bungaan yang mekar berkembang dan berwarna-warni. Sempat juga satu pasangan berkahwin menjadikan kawasan ini sebagai salah satu lokasi penggambaran albumnya.

      v.            Xi Men Ding
Di sini merupakan syurga bagi muda-mudi yang gemar bergaya ala Jepun. Di kawasan ini, harga jualan nya agak mahal berbanding di night market namun fesyen yang dijual adalah lebih bersifat keremajaan dan sangat up to date. kawasan jualannya juga lebih berbeza kerana kebanyakan kedai terletak di kawasan bangunan pasaraya berbanding di night market, kedai-kedai yang biasanya jenis lot satu atau dua tingkat sahaja. Sewaktu di sana, aku hanya sempat seketika di sini tapi boleh dikatakan sudah pusing sampai habis. Di sini juga terdapat beberapa buah kedai alat permainan kanak-kanak dan teddy bear. Tapi seperti aku katakan, harganya agak mahal jadi niat untuk membeli teddy bear panda terpaksa aku tangguhkan dahulu. Biasalah, bajet seorang pelajar tidak seperti yang sudah bekerja. Jadi, kalau dirasakan tidak menepati harga yang aku inginkan, niat terpaksa dibatalkan.

    vi.            DanShuei Old Street
Haaa… di sini pun satu lagi tempat membeli belah yang menarik dan murah pula harganya. Aku masih ingat satu pekara lucu sewaktu di sini. Danshui Old Street merupakan lokasi beli belah terakhir aku sewaktu di sana. Jadi, kami seboleh-bolehnya mahu menghabiskan wang New Taiwan Dollar di sini. Masa yang di peruntukkan sangat singkat tetapi aku masih belum puas melilau di sini. Tiba-tiba, ada sebuah kedai yang asyik melelong beg-beg dengan harga yang sangat murah. Apalagi, aku dan kawan-kawan terus rambang mata tanpa mempedulikan waktu yang diperuntukkan sudah berakhir. Banyak beg habis diborong. Yang lebih menarik, tauke kedai tu pula boleh berbahasa Melayu walaupun tidak begitu fasih. Di sini aku juga berjaya memborong seekor panda yang menjadi target aku dari awal lagi sampai di sini.

  vii.            Sun Moon Lake
Hurm…. Tempat ni bagi aku sedikit bosan.tapi bagi yang gemar aktiviti cruising, tempat ni mungkin menjadi tempat menarik bagi kalian. Air tasik di sini memang sangat cantik dan bersih. Pemandangan nya boleh tahan tetapi rasanya boleh juga didapati di Malaysia juga. Mungkin sebab tu aku rasa agak bosan kot. Apa-apa pun layan je la gambar-gambar ni. Mungkin kalian suka akan keindahan airnya. 

viii.            Peacock Garden
Peacock garden ni boleh tahan juga lah. Banyak sangat merak di sini. Merak memang spesies yang dilihat angkuh dan suka menunjuk-nunjuk. Ternyata memang benar. Bila seekor merak jantan mula kembangkan ekornya, yang lain pun turut sama berlumba-lumba nak kembangkan ekor masing-masing. Kawasannya besar, berbukit, dan berpagar. Di kawasan merak, ada beberapa buah sangkar burung yang cantik-cantik. Bulu ekornya yang panjang dan berwarna-warni mampu menarik perhatian siapa saja yang memandang. Spesies burung-burung ini sebenarnya di bawah keluarga yang sama dengan keluarga merak cuma burung-burung ini tidak mampu mengembangkan ekornya seperti burung merak. Ops, hampir terlupa, untuk pengetahuan semua, merak yang mempunyai ekor yang panjang lagi cantik, serta mampu mengembangkan ekor hanyalah merak jantan. Merak betina kurang menarik berbanding merak jantan. Kalau difikirkan, sememangnya dalam golongan haiwan, haiwan jantan diciptakan Tuhan lebih menarik dan cantik berbanding haiwan betina. Pasti ada sebabnya. Jika anda seorang pemikir, mungkin ini boleh menjadi satu topik menarik bagi anda.





 
    ix.            Wen Wu Temple
Ini merupakan salah satu kuil terkenal di daerah Tai Chung. Di dalam nya dikatakan mempunyai dua dewa iaitu dewa kekayaan dan dewa kejayaan. Ramai penganut Buddha ke sana meminta hajat kepada dewa-dewa itu supaya maju dalam perniagaan dan berjaya dalam pelajaran. Di dalam kuil ini juga menjadi mata pencarian bagi penjual kraf tangan. Aku juga ada membeli dua pasang kasut sulaman tangan dan harganya juga agak berpatutan. Untuk pengetahuan kalian, aku amat sukar menemui hasil-hasil kraf tangan dan hasil kebudayaan masyarakat Taiwan di sepanjang lawatan aku. Justeru, aku berpendapat kebanyakan barangan jualan Taiwan adalah berunsur moden dan kurang hasil kraf tangan yang di beri perhatian. Cuma di kawasan yang menjadi tempat tinggal etnik dan kaum orang asli Taiwan sahaja yang masih menjual hasil seni budaya seperti itu.



      x.            Fongjia Night Market
Jika namanya night market atau pasar malam, pastinya tempat itu amat menarik untuk dikunjungi. Bagi yang bukan muslim, bolehlah kalian mencuba pelbagai jenis makanan yang di jual di sini. Mungkin kerana aku seorang yang gemar berbelanja apalagi fesyen pakaian di sana amat menarik dan harganya masih berpatutan, aku berasa tempat ini amat menarik untuk dikunjungi. Industri tekstil di Taiwan bagi aku amat maju kerana majoriti kedai dan pasaraya menyediakan jualan barangan fabrik yang terdiri dari bermacam ragam pakaian fesyen terkini.

    xi.            Wu Fen Pu
Nah, inilah syurga pakaian sebenar. Kawasan ni menjanjikan ribuan ragam pakaian sehingga sangat rambang mata aku dibuatnya. Akhirnya, satu helai baju pun tidak aku beli di sini. Hahaha, lucu pula rasanya. Satu lagi, kawasan Wu Fen Pu ini sangat padat dan kelihatan seperti ‘pasar lambak’. Jalannya sangat sempit dan terpaksa berkongsi jalan kadang-kadang dengan lori juga. Kalau di tanya soal harga, pastinya sedikit mahal berbanding night market yang menjanjikan barangan dengan harga paling berpatutan. Tetapi apa yang ada di sini tetapi tidak ada di night market yang telah aku kunjungi adalah fesyen yang terlampau banyak. Apa sahaja jenis dan bentuk pakaian yang bermain di minda anak muda pasti anda temui di sana. Cuma kalau di minda kalian mencari baju kurung dan kebaya, mungkin anda tidak ketemu disana. Berkenaan susun atur jalannya sebenarnya aku belum habis lagi bercerita. Jalan di situ sudahlah sempit, keadaan nya pula serupa di kiri kanan dan memungkinkan kalian yang pertama kali ke sini pasti akan tersesat di dalamnya, sama seperti aku dan teman-teman juga. Jadi usah malu ye kalau nanti kalian kunjung ke sini turut tersesat kerana itu sememangnya kejadian normal di sini.

  xii.            Tunghai University
Universiti ini merupakan university swasta yang sempat aku kunjungi di sana. Berbeza sekali fenomina nya di sana jika dibandingkan dengan Malaysia kerana rata-rata yang menjadi pelajar university swasta di Taiwan adalah dari golongan kurang berada dan kemudahan, keadaan bangunan serta bilik kuliahnya agak kurang memberansangkan. Bila di tanya bagaimana fenomena sedemikian terjadi, kata pensyarah mereka, untuk seorang pelajar Taiwan ditawarkan memasuki university awam, perlu mempunyai keputusan peperiksaan yang amat cemerlang sahaja. Justeru, ramai antara golongan berada sahaja yang memperoleh keputusan cemerlang sebagaimana dikehendaki. Namun begitu, kawasan persekitaran luar Tunghai Universiti ini amat memberansangkan. Struktur pokok yang ditanam di situ menunjukkan usiadan kematangan tempat ini. Kawasannya amat redup kerana pokok-pokok menjadi teduhan kepada pejalan kaki. Sesuai dengan kawasan pembelajaran, kawasan hijau yang terpelihara menjadikan minda pelajar tenang dan mampu mengeluarkan idea-idea bernas. Di sini juga terdapat satu landmark yang dikenali sebagai Luce Carpel, merupakan salah satu gereja dan senibina terkenal di dunia.

xiii.            Taipei 101
Bertuah rasanya dapat menjejakkan kaki ke bangunan kedua tertinggi di dunia selepas Burj Khalifa di Emiriah Arab Bersatu. Taipei 101 memiliki ketinggian setinggi 509 m (1671 ft). Dinamakan sebagai Taipei 101 kerana mempunyai 101 tingkat didalamnya. Untuk pengetahuan kalian juga, disini terdapat lif paling laju di dunia dengan kadar kelajuan 16,83 meter/saat. Hanya dalam waktu 39 saat, sudah sampai di aras 89 dimana kalian akan di bawa melihat seluruh Taipei melalui cermin di aras tersebut. Tapi berhati-hati kerana telinga kalian akan terganggu untuk seketika. Kalau kalian waktu itu sedang selsema, telinga kalian pasti akan lebih sakit berbanding orang lain. Kalian amat beruntung sekiranya waktu sampai kalian disana cuaca nya cerah dan tidak berkabus kerana pastinya anda dapat melihat pemandangan indah seluruh Taipei secara 'Bird Eye View' (pandangan mata burung). Cuaca di Taiwan pastinya berbeza dengan Malaysia bukan? Jadi cuaca tidak selalu cerah. Matahari jarang-jarang muncul. Kadangkala cuaca agak berkabus jadi jika anda melihat ketika cuaca berkabus, pastinya anda tidak dapat melihat dengan jelas pemandangan di luar.




xiv.            Yang Ming Shan National Park
           Yang Ming Shan National Park merupakan taman awam yang amat bercirikan semulajadi. Tempatnya berbukit dan luas sekali. Kalau aku punya waktu yang panjang pasti seluruh pelosokya akan kuterokai. Pemandangan di sini indah sekali. Nyaman dan amat menenangkan. Kalau di Malaysia suasana sebegini pasti hanya diperoleh di kawasan air terjun dan hutan lipur sahaja. Belum puas meronda di dalam nya, aku terpaksa berpatah balik kerana bimbang akan kelewatan sampai ke bawah. Sebelum naik, kami sudah dipesan supaya jangan berjalan terlalu jauh bimbang nanti tersesat didalamnya.



  xv.            Fisherman Wharf
            Di sini terletaknya Jambatan Cinta ( Lover Bridge ). Di kawasan ini selalu dijadikan sebagai lokasi pengambaran. Bahkan, sewaktu aku singgah di situ juga terdapat sesi pengambaran filem. Menurut salah seorang temanku, pelakon tersebut merupakan pelakon yang agak terkenal juga tapi aku sendiri kurang pasti tentang info tersebut. Di Jambatan Cinta ini juga merupakan salah satu setting dalam cerita paling aku minati dari Taiwan 'Meteor Garden' yang diadaptasi dari sebuah komik. Pelakonnya juga siapa tidak kenal dengan kumpulan F4 yang dianggotai oleh 4 orang jejaka tampan tapi  sayangnya kini sudah berpecah.

Inilah sebahagian besar tempat yang kami lawati selama 6 hari di sana. Belum termasuk masjid yang sempat kami menunaikan solat dan tempat-tempat makanan halal di sana. Mungkin lokasi-lokasi tersebut aku kongsi bersama kalian di post yang lain.

Pada aku, Taiwan adalah satu tempat menarik yang boleh dijadikan destinasi pelancongan kalian. Tapi untuk makluman kalian, masyarakat di Taiwan majoritinya langsung tidak tahu berbahasa Inggeris. Agak sukar untuk kami berkomunikasi dengan mereka di sana. Kebanyakan hanya menggunakan bahasa isyarat sahaja.  Kelemahan berbahasa Inggeris mereka sangat ketara sehingga untuk menyebut nombor-nombor juga tidak mampu. Justeru, kalau ingin membeli barang pula, rata-rata mereka menggunakan bahasa kalkulator sebagai penyelamat dan pemudah cara. Aku bukanlah seorang yang begitu obses mengagungkan bahasa barat tetapi pada pendapat aku, kita wajar menguasai bahasa tersebut kerana mudah untuk kita berinteraksi dengan bangsa luar. Apa yang aku dapati di sana, ramai antara warga Taiwan yang amat gentar untuk berhijrah ke luar negara kerana kelemahan bahasa Inggeris mereka. berdasarkan pemerhatian sepanjang di sana, hanya mereka yang berani dan pernah belajar di luar negara sahaja yang boleh berbahasa Inggeris. Kalau anda,  rakyat Malaysia yang boleh berbahasa Mandarin dan Inggeris dengan baik, peluang kerja bergaji tinggi cukup banyak menanti anda di sana sebagi translator. 

Rasanya sudah sampai ke penghujung untuk post kali ini. Sebenarnya masih banyak yang ingin aku kongsi bersama kalian semua. Tapi kekangan masa dan banyak urusan lain yang masih menanti jadi terpaksa aku berhenti menulis di sini dulu. Jangan risau, banyak lagi cerita menarik akan muncul  dalam post Essence of Taiwan Part Two dan Part Three nanti yang akan aku update selepas urusan ku selesai. ^_^

~~TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA~~



Labels: , 0 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Siapa bilang anak miskin tak harus punya cita-cita? Siapa bilang anak miskin tak mungkin akan berjaya? Itulah tanggapan masyarakat yang harus kita padamkan dari minda mereka hari ke hari. Seperti sudah tersemat bahkan anak-anak miskin umpama mengerti sendiri bahawa mereka tidak perlu sekolah. Bagi mereka, bersekolah hanya menambahkan beban keluarga.

Kasihan bukan? Dari generasi ke generasi, mereka meneruskan hidup hanya sekadar mencukupkan makan minum semata-mata. Si bapa sedaya upaya membanting tulang empat kerat berhempas pulas mencari rezeki buat keluarga tercinta. Si ibu pula sibuk menguruskan hal rumah tangga dan membantu mencari pendapatan tambahan sedikit sebanyak. Manakala si anak pula tugasnya membantu pekerjaan si bapa mana tahu suatu hari nanti mereka akan mengikuti jejak langkah bapa mereka.

Ramai antara mereka berfikiran cukuplah kalau anak mereka mampu mencari duit sebagaimana mereka. Sedangkan harus diingat, kos hidup sehari hari makin meningkat dari zaman ke zaman. Kalau dulu, seandainya pandai menangkap ikan di laut, cekap memburu binatang liar dihutan, rajin menanam sayur-sayuran di halaman rumah sudah di kira beruntung, tapi kini tidak lagi. Bahkan, untuk mendapat tanah sekangkang kera sekalipun harganya cukup mahal pada masa kini.

Dalam dunia yang semakin hari semakin pantas meninggalkan kita ini, harus kita sedari bahawa generasi baru pastinya mempunyai cabaran yang lebih besar daripada kita. Ibu bapa harus menanam perasaan bahawa mereka tidak mahu anak-anak mereka mewarisi pekerjaan mereka yang serba susah dan kekurangan. Nasib dan keberuntungan seseorang tidak akan berubah selagi kita sendiri tidak berusaha untuk mengubahnya. Satu-satunya jalan untuk mengubah nasib seseorang adalah melalui pendidikan. Melalui pendidikan, maruah dan martabat diri seseorang akan meningkat. Melalui pendidikan juga pemikiran seseorang akan lebih luas dan paling penting, orang berilmu tidak mudah untuk ditipu apalagi untuk diperbodohkan.

 
Laskar Pelangi adalah sebuah cerita yang mempunyai moral yang amat tinggi. Cerita yang menekankan kepentingan pendidikan terhadap anak-anak miskin. Sebuah cerita yang bagi aku amat menyentuh hati kecil kita dan berjaya membawa kita berfikir akan nasib mereka yang serba kekurangan. Sehingga kita kadangkala mengabaikan kebajikan mereka. Harus kita sedari bahawa pendidikan adalah hak semua orang.

Di Koahsung, Taiwan, Laskar Pelangi telah memenangi anugerah Filem Terbaik Festival Filem Asia Pasifik (FFAP) ke 53 sekaligus meminggirkan 40 karya lain termasuk dari Malaysia yang mencalonkan filem Telentime, Wayang dan Papadom yang tidak memenangi sebarang anugerah.




Mengimbau kembali watak yang dibawa oleh Lintang, seorang anak genius yang mempunyai jiwa yang sangat kental dan amat bersemangat menimba ilmu. Lintang seorang anak lelaki kepada seorang nelayan dan kehidupan yang amat daif. Namun kerana semangat untuk berjaya, dia sanggup meredah pelbagai rintangan untuk sampai ke sekolah pada setiap pagi. Namun, setelah pemergian ayahnya, Lintang terpaksa meninggalkan cita-cita yang amat dia dambakan kerana tanggungjawab menjaga adik-adik lebih didahui. Pemergian Lintang dari alam persekolahan tidak pergi begitu saja. Semangatnya yang begitu kuat untuk menimba ilmu pelajaran telah meresap ke dalam diri rakan-rakan nya yang lain sehingga antara mereka mendapat tajaan belajar sehingga ke luar negara. Benar kata orang, yang berilmu itu laksana padi, semakin berisi semakin tunduk. Rakan Lintang yang berjaya itu sentiasa ingat akan semangat Lintang sehingga meresap ke jiwanya juga dan kerana semangat itulah dia berjaya sampai ke universiti.

video


Sebuah cerita yang mesti ditontoni oleh semua lapisan maryarakat dan ambillah sebanyak mana iktibar dan pengajaran daripada filem tersebut. Sedikit pun tidak ada ruginya bahkan anda akan mula berfikir tentang realiti sebuah kehidupan. Tidak semuanya indah dan tidak semuanya mudah tetapi berbekalkan satu semangat yang teguh yang pahit itu menjadi manis, yang payah itu menjadi senang. Semoga anda menghayati keindahan filem Laskar Pelangi dan semoga anda mendapat satu kepuasan menonton filem sehebat ini. Tontoni lah dengan mata hati anda bukan dengan jiwa yg kosong. ^_^



Labels: , 1 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Puisi ini aku tulis khas buat sahabat penaku dari Indonesia. Berkisar tentang kesetian seorang bernama lelaki kepada bakal isteri yang amat dikasihi. Namun kerana takdir memisahkan mereka... Kepada sahabatku Fajar Putro Sunarso, keseluruhan hasil tulisan ini aku dedikasikan buat kamu. Aku harap sedikit sebanyak mampu merawat luka di hati kamu....


1 julai 1996…
Tanggal tarikh itu…
Detik itu… jiwa ini tidak lagi kosong…
Bunga-bunga indah jadi taman…
Malam gelap tetap punya sinar
Terik mentari jadi nyaman buatku…

Memilikimu..
biar hanya sesaat…
Tak mungkin pudar dari ingatanku…
Segalanya…
Bahkan serba-serbi jadi mudah…
Kerana semangatmu kah?
Tentu sekali akan kukatakan ya.

Sayangku
Younita Dyah Pitaloka,
Kau sumber inspirasiku…
Begitu juga aku padamu  bukan
Aku kira kita serupa…

Telah kita ikat segala janji
Terpatri segala kasih
Telah kita lalui liku dan jurang
Telah kita renangi lautan dalam
Telah kita rentasi onak dan duri

Sesungguhnya jelas sudah
Kau bagiku kekasih awal dan akhir…

Sehingga kini..
Rindu berdetik lagi…
Memanggil namamu sayang..
Memanggil aku untuk turut bersamamu…

Sayangku
Selagi hayatku ada
Ku junjung namamu sayang
Ku coret kisah kita di hujung pena…
Biar kisah kita kan terus abadi…

Al-fatihah buat kekasih hatiku
Yang telah pergi meninggalkan aku
Buat selamanya
Kembali ke pangkuan pemilik nya yang Satu

Terima kasih Tuhanku
Kerana meminjamkan dia kepadaku
Biar hanya untuk sedetik…
Tapi cintaku padanya buat selama-lamanya…


Ya Allah…
Ku tahu dia milikmu…
Justeru kumohon pada-Mu…
Agar pertemukan aku dan dia
Di syurga-Mu…

Sesungguhnya…
Aku Pasrah…
Aku Redha…
Atas ujian dan suratan
Yang telah Kau tetapkan …
Labels: 1 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Aku ada satu perkara nak berkongsi bersama tentang emel yang baru-baru ni aku terima. tentang pengalaman Razali Awang iaitu juga pemberita TV3. aku harap artikel ni dapat tambah maklumat kamu semua dan bagi banyak manfaat bersama. Aku harap sangat kita semua ni dapat membenci sebenci-bencinya pada regim Zionist ni sebab mereka terlalu banyak bawa kemusnahan kepada Islam dari bermacam segi. message ni aku harap jelas la pada kamu semua sebab dah banyak aku betulkan ayat dia. Maklum lah masa berborak mestilah ada jugak terselit bahasa rojak yang mungkin buat pembaca kurang faham. Jadi aku dah editkan apa yang patut selagi isinya masih menepati maksud.


Razali Awang yang pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke satu company ni  kongsi pengalaman dia. Persatuan Islam Pekerja yang anjurkan. Razali ni setiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg akan dia kenang smpai mati.
Katanya,
"I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi"
kemudian dia pun meneruskan ceritanya...

Mesir
Razali kata ni Firaun modern. Nama je negara Islam tapi dah sangat secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..Satu-satunya laluan untuk memasuki Gaza . Makanan dan ubatan2 semua rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir lebih kurang 14km panjang. Kalau lah tak ada sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran... Lagi satu, semalam kalau siapa yang dengar siaran Soal Jawab di TV3 bersama mantan Perdana Menteri kita Tun Dr Mahathir Mohamad, kata beliau, di bawah sempadan Mesir-Gaza terdapat satu terowong rahsia yang agak besar dan boleh digunakan untuk menghantar bantuan ke Gaza. Namun, kerana Mesir yg xmahu langsung membantu rakyat Palestin bahkan menghalang negara-negara laen untuk membantu Palestine, kata beliau lagi Mesir ada memasukkan besi2 menembusi terowong itu supaya tiada siapa yang boleh memberi bantuan kepada Palestine. Saya sendiri terfikir-fikir kenapa Mesir begitu mementingkan diri sendiri. Tega Mesir melihat begitu saja malah menyekat segala bentuk bantuan terhadp Palestin selaku saudara sesama Islam juga.
 "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.
Bukan itu saja, khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Di tahap mana rasa kasih terhadap saudara Islam sejagat semua dapat menilainya. Razali memberitahu pada rakyat Palestin yg dia temubual, di Malaysia setiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine … Berapa banyak checkpoint dia kena lalui semasa di Mesir…tapi dengan pertolongan Allah SWT alhamdulillah dapat lepas.. tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!!  Memang sekutu kuat Amerika and Israel . -Eee…tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!! kata Razali lagi.

Gaza ( Palestine )

Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza !
Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sangat berpegang teguh kepada ajaran Islam dan mazhab Shafie.
Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim….) Beautiful country, iklim Mediterranean. Kalau tak ada peperangan memang boleh kalahkan Los Angelas.
 
Hamas
Memang kalangan yang rela mati sebab mati syahid.  Rela mati bila-bila masa. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap
"Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"…seolah-olah mereka sangat pasrah jika ditakdirkan mati pada bila-bila masa saja.
Tulang2 yg melekat pada dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel… punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil, konon tempat simpan senjata.
Hamas ada 25,000 org...tak ada senjata canggih tapi yang mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah mereka ada dimana-mana saja. Mereka beroperasi dalam kumpulan-kumpulan kecil.
Isteri yang suaminya mati syahid, hanya ada satu misi, untuk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

Israel

Memang pengecut sebab tak berani perang satu sama satu dengan Hamas. Di darat hanya duduk dalam kereta kebal. Lepas tu serang guna bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! Sebab tu, mereka gerun dan takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni memakan masa bertahun-tahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak ada sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...  Semua pun tahu siapa sekutu kuat Israel bukan. Hal ini memang dinyatakan dalam Al-Quran bahawa Yahudi adalah musuh Islam dan dendam mereka pada Islam tidak pernah berkurang.

Rakyat Palestine


Sebak terasa bila Razali tengok mereka rebus rumput sebab dah tiada sumber makanan. Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!
Di hospital, pembedahan, jahit kulit atau apa saja…terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak ada. Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan apabila kepala di jahit!
Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yang telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada beberapa orang doktor sedang bedah pesakit….Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 situ sini…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah. Ada banyak lagi sebenarnya xdapat nak diterangkan sebab panjang sangat. Razali Awang memang sukarela nak pergi ke Gaza ...Jadi, inilah yg diceritakan oleh beliau.
 
Satu lagi maklumat yang mesti diketahu umat Islam, antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA adalah tidak lain negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! Jadi Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel juga. tak perlu lah kita berasa bangga melancong di sana. cuma tabur duit untuk belanja Israel je.
 
Jadi kawan dan rakan2 pembaca yang dihormati, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..
Wasalam.

sila scroll ke bawah lagi untuk tengok gambar2, Inilah gambar-gambar yang begitu sayu aku nak menatapnya.

 The bellow photos are not a Movie Shooting or Celebrating a festival with crackers... its a school in Gaza ..  this is the current situation of the innocent people in Gaza !
Make sure you read till last to know what is white phosphorus! and the effect!
 
( UNRWA SCHOOL IN BEIT LAHIA, GAZA , PALESTINE )
http://cache.daylife.com/imageserve/09rz5MwaJI43T/610x.jpg



http://cache.daylife.com/imageserve/00PX7Jb5hqa0A/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/05YS5pWdu56nO/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/03mgfJ71FObTi/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/01jU2Jb4hsbnu/610x.jpg

http://cache.daylife.com/imageserve/002CdzGb6122Q/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/03MYfZGaVCbgN/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0153gFN3Lu68l/610x.jpg


http://cache.daylife.com/imageserve/0aN04NB3pRc61/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/08287YDb219OF/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/053RaGiaWBbjZ/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/08Tyf9H7utgan/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0eBHcblchO31k/610x.jpg
http://cache.daylife..com/imageserve/01ZcgI98Vn8gX/340x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/00sogmBeUJb8x/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/06hw5Ky1i0bwr/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/019A7QR9XJced/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/01f4fbF8pF2WP/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/02AQ72R9Vv556/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0dUxgSJefC3Se/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/048qcQCceg72n/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/00jXefb5zT3HF/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/06OD4pJebga4k/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0b6D6RugLM9A0/340x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0cFd1Wt28l4D2/340x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0gG8f58abwbws/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/07fr3AmgSc4NV/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0b3C8iF4P43Yo/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/02tg56100709G/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0drQda19ej7tb/610x.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0baUcc84KmcXE/610x.jpg



PLEASE PASS THIS MAIL IN ANY KIND OF INFO .. LET THE WORLD KNOW

CONFIDENTIALITY NOTICE: This message is intended solely for the use of the individual or entity to whom it is addressed. It may contain privileged or confidential information. If you are not the intended recipient, please notify the sender and delete this message from your system. You should not use, review, disclose, disseminate, forward, retain, copy or take any other action with regards to the information contained herein. Bank Muamalat does not accept liability for any errors or omissions or for any loss or damage arising from this message transmission or from any use of this message or its attachments.

Disclaimer added by CodeTwo Exchange Rules

www.codetwo.com


CONFIDENTIALITY NOTICE: This message is intended solely for the use of the individual
or entity to whom it is addressed. It may contain privileged or confidential information.If you
are not the intended recipient, please notify the sender and delete this message from your
system. You should not use, review, disclose, disseminate, forward, retain, copy or take any
other action with regards to the information contained herein. Bank Muamalat does not accept
liability for any errors or omissions or for any loss or damage arising from this message
transmission or from any use of this message or its attachments.

*****************************************************************************
This message originated from the Internet. Its originator may or may not be who
they claim to be and the information contained in the message and any
attachments may or may not be accurate.
******************
****----------------------------------------- ************************ This e-mail is confidential. It may also be legally privileged. If you are not the addressee you may not copy, forward, disclose or use any part of it. If you have received this message in error, please delete it and all copies from your system and notify the sender immediately by return e-mail. Internet communications cannot be guaranteed to be timely, secure, error or virus-free. The sender does not accept liability for any errors or omissions.
*******************************************************************************
"SAVE PAPER - THINK BEFORE YOU PRINT!"
 
Labels: , 0 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
SEPANG: Enam sukarelawan Malaysia yang menyertai misi bantuan kemanusiaan ke Gaza dengan kapal MV Rachel Corrie yang ditawan tentera Israel 2.45 petang semalam akan dibebas dan dihantar ke Jordan jam 6 petang ini waktu Malaysia.

Berita ini ini diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, pada sidang media di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebentar tadi sempena menyambut kepulangan 12 aktivis yang ditahan dalam kapal Mavi Marmara yang diserang dan ditawan Isnin lalu.


"Kementerian Luar Jordan sudah memaklumkan kepada Kedutaan Malaysia bahawa mereka akan di hantar ke King Hussein Bridge pada 12 tengah hari (6 petang waktu malaysia)," katanya.

Enam sukarelawan itu ialah Ahli Parlimen Parit, Mohd Nizar Zakaria, wakil Perdana Global Peace Organisation (PGPO), Shamsul Akmar Musa Kamal, Matthias Chang dan Ahmad Faizal Azumu, serta wartawan TV3, Halim Mohamed dan jurukamera TV3, Mohd Jufri Judin.

-Laporan dipetik dari Berita Harian 6 Jun 2010

Bersama-samalah kita berdoa semoga tiada aral mahupun kejadian yang tidak diingini berlaku kepada mereka.  Semoga Allah sentiasa melindungi mereka...Amiinn...
Labels: , 0 comments | edit post
Reactions: 
skydiamond
Israel kini telah melampaui batas. Sesungguhnya didalam Al-Quran mmg tercatat bahawa Israel akan jatuh sekiranya umat Islam seantero dunia bersatu menentang musuh Islam ini. Di dalam Al-Quran juga ada menyebut bahawa kiamat tidak akan terjadi sebelum semua kaum Yahudi lenyap dari muka bumi Allah.

Mungkin kita merasa sukar dan kurang yakin untuk menjatuhkan Israel buat masa sekarang. Sebenarnya, jika kita benar-benar bersungguh-sungguh ingin memperjuangkan agama suci ini dan ingin melumpuhkan Israel, satu-satunya cara yang mampu untuk semua umat Islam sejagat lakukan adalah dengan melumpuhkan ekonomi Israel!



Dalam kehidupan kita sehari-hari, terlalu banyak kita terdedah dengan barangan-barangan milik Yahudi tanpa kita menyedari. Benar kita tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan negara Israel, tetapi liciknya Yahudi laknatullah ini dengan menyembunyikan identiti sebenar pemilik product dan syarikat besar yang mana mereka dari kalangan Yahudi dan merekalah yang sering menyumbangkan wang ringgit dan pelbagai bantuan kpd tentera Israel bagi memusnahkan Palestine.

Israel tidak pernah mengenal erti simpati, belas kasihan, mahupun perikemanusiaan. Mengenangkan nasib penduduk Palestine yang sedang menderita membuatkan kesayuan seringkali menerjah ke lubuk hati. Siapa lagi yang akan membantu jiwa2 Palestine kalau bukan kita, saudar2 Islamnya. Seandainya kita tidak mempedulikan nasib mereka tanpa simpati dan ambil berat, Bagaimana kita ingin berhadapan dengan Pemilik Alam Fana ini suatu masa nanti?

Ayuh seluruh umat Islam, kita lumpuhkan ekonomi Israel ini. Percayalah, Israel akan lumpuh tanpa ekonomi yang kukuh. Israel kuat kerana tahap ekonominya yang utuh dimana kita sendiri secara tidak sengaja turut membantu mengukuhkan ekonomi Israel.. Justeru buat anda semua, marilah sama-sama melumpuhkan ekonomi Israel dengan memBOIKOT product Israel/Yahudi. Janganlah kita BOIKOT sekadar melepas batuk di tangga tetapi boikot lah sebebnar-benarnya. Berubahlah secara perlahan-lahan.


Berikut adalah beberapa senarai barangan milik Yahudi:

 Lumpuhkan ekonomi Israel sekarang!!! Kita mampu melakukannya!!
Labels: , 0 comments | edit post
Reactions: 
Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget
.              ................                                 ...``...``.`...`;$#######@%;::;;;!||!!!%%|$@###########################################################################################$
..            ......... ......          .                       ........``.....:!!!;:!$##$|;:::;!!;;;;!%%%&############################################################################################$
.             ........... ...                                  ...........```..:;;|;':%@@$|;::::!|!!;;|%||&############################################################################################$
              .`......  ...                                        ...........`::;;:!|@#@$!:'::;!!!!;!|%|!&############################################################################################$
              ``.....     ..                                      ..``....... .';;!!||$#&!;:':;;;;;!!|%%!%@############################################################################################$
              .......   ....           .                         ..``.........'!!!;:::!%$|;'':;;;;;;;;!||$#############################################################################################$
             .`. ..     ..                                     ...............'!||;'':|@$:''''':;|!!;;!|%@#############################################################################################$
             .....    .....                                       ............;|!;:'';!%|:''':;!;;;;!||||&#############################################################################################$
             .`.....  ......                                      .......... .:!;::'':%%!::'':;;:::;!!%|%##############################################################################################$
             .....    .....                                      ......... .`';::;'``'!|:':'':;;;;;!;;|||@#############################################################################################$
            .`....   .....                                       ....... ... '!!::'``'!!:::''':;!!;;;!%||&#############################################################################################$
            ``....   .....                                        .........  :%|:::`'%&;''::::::;:::;|||$##############################################################################################$
            `.        .. .                                        ........  `;!;;;:':|;::'':::::::':;!||&##############################################################################################$
           .::|!.    .....                                          ....... .!|;!;:'`':::'''::::;::::!|%&##############################################################################################$
           .::'.    .....                                          .......  '|||&%:`';!:'::''::::::;;!!|@##############################################################################################$
           ``.      .....                                          ......   '%!!|;'.`||::''':''::;!;;|%$###############################################################################################$
           `.        ...                                          ......   .;|;!;`.';!!''''':''::::;|||$###############################################################################################$
          ``..     .....                                         .......   .;!::::'`;!:''''':::::;;:!|%@###############################################################################################$
           ..     ......                                          .......  `!!;;'`.';!:''':''';;::::!;;$###############################################################################################$
         .`.        .......        .                              .....  ..';;;;'`.`!|:''''''';;;;;:!%$################################################################################################$
         .`.       .......     .. `:.                            ........ .:!;;:'`.'!;''''''':;;;;:;!|$################################################################################################$
         .....   ...........                                       .......`;;:::'..'||:''``':::::;:;%|$################################################################################################$
         ``..   ..........`.                                      ........';;'''`.`;|;'''''''''::;;;%$&################################################################################################$
        .`...  .  .........                                      .........';;::'```;!;:'''```':::::;!|&################################################################################################$
        .'`.. ..........`..   .. .      .                        ..```. ..';;:'`.``;!;'''`''':::::;!||$################################################################################################$
        ``  ..........```::   `.                                 .``.... .:;:::`..'||:'''```':;;:::;!$#################################################################################################$
       .''............````   `:. .     .                        ..........:!;:'````;!:'```''''::::!!!|@################################################################################################$
        ``........`.....':`  ..                                 .........'::::'```:!!;'`''''::::::;||$#################################################################################################$
       `'`............```'`  '' ..                             .....`...`:!!:'```':!;:''''''::::::;!|$#################################################################################################$
       `'`..........```.`'.  '. `.                            .....``````':::'```';!;:''''';!!;::::;|&#################################################################################################$
       ``...........````':` `' .`    ..                      ......``...`:;''''`';||;:::::;;:::::::;|@#################################################################################################$
      .:'..........````'`.  ``                               ...........`;|!:'`.            .`':!!!!%@#################################################################################################$
      ``...........````''` `;'                               .....````                              .:%@###############################################################################################$
     .'`.....`....````'!!. ';. .                            .....                                        '|@###########################################################################################$
 ..  `'`.......````````:;`.``  `     .                    ...             .....````...                       `|&#######################################################################################$
$!'`.```.....`````````'''..:'        .     ...           ..        .````'```````````````''''`.                   `|####################################################################################$
`':%@%'....````...``''''`  `.      ..     .....       ..       `'``````````````````````````````':'`.                `%#################################################################################$
````````..````````'':|!.  .'..`.    ..   ......      .      .```````````.````````````````'''''``'''''``.               `|##############################################################################$
`````.````````'''''''''`. ..        .     .....    .      `'`..````....``````````````''':;||%%$$$%%||;::::`               '$###########################################################################$
'````````````'''::''':;' .''        .     .....         ':`.``````````````````````';!%$$%$$$$|;;;;:;;!!!|%|!:`              .!@########################################################################$
::''`````````'';;''''::` .:` `.    ``.  ......        `'````````````````````````:|%|||||!;;:'':;;:::::;:::::;;!:.              '&######################################################################$
:;:'''````''';;''''''''. ':       .`.  .......      `'````````````````````````';|||!;:::''''`'';;:::!|!::!;;::::::`              `%####################################################################$
':;:'``''''::'''''`';:` .'` .`    .`.   ......    .`'```````````````````````''::;;::''''``:!|%$&&&&@&&$$%|!;;;;;;::;'.             '$##################################################################$
  `;|%!'````':''`';;::`  `. .    ...   ......    .''```````````````````````'''::::'''''':!!$&@@@@####@@#@&%!!!!!;;;;;;'.           . '&################################################################$
      .`''|$%%%!!!::::.  '`    .............    .''`````````````````````````''''''''''';;!$&&@@&%%&##&%|&@@&$|!!;;;;;;;;:.         . ..!@##############################################################$
                ..``     .  .     ``........   .''''''``````````````````````''''''''':;;|&&|:|&@&%!%&|:':|$&&&$|!;;:::::::'.      ..  . `%#############################################################$
:;!!;'.                          .'`.......   .'''''''```''''`'``````````````''''::::;;%&$;`.`'!%$$%|!||%|%%%|!;:::''''''''::. .     .....;@###########################################################$
;:`....`:;;'`.   ``.  `.       .... ......   .`''''':;!||!!;:::''''''```````'''':::::;|&$;'';;|!;:'''''':;;:::::'''''''''''':;'.   ........`%##########################################################$
'``'':;!:'`  .':!||:'`..`.         ....``.   `''''!$&$%$%%|!;;;::::''````````''''::::!$&%;;::::::::::''''''`''''`````''''''''::;'.   ....... ;@########################################################$
;%$$%!' .  .:|%!;:`.  .``'!'      ..````.   .':;%&&&$%%|||!!!;;;;;::''``.`````'''':':!%!::;;::::'''```````````````````''''''::::;;`.......... .%#######################################################$
!;'''':!||!;'.    .`''':!|!!`    ..`````..  '!$&&&$%!!;;;;;;;;;!!;;:''```.`````'''`''''''''```````````````````````````''''''::::;;!:`........   :&#####################################################$
;!:``'````';|%$&$|;'````'. `''  .`..````.  `|&&$%!;;!::::::::::;;!!;:'````````````````````````````````````````````````'''''::::;;;!|!'........   .%####################################################$
'`''`````''``'``'':!;::'`````'::''`.````. `|&&%;;;:;||%%||;''::::;;!:'````````````````````````....````````````````````''''':::::;;!!||'.......    `|###################################################$
`````````````''``':':;''':;:'''''`..``````!$$!!|!%&@&&@@@@&$|!:''':;:```````''''''''``````.``````````````````````````'''''':::::;;;!!%|:.......  ..'$##################################################$
````.``..`````````.````'```'''::`. .`````;%$|!!%&@&&##@&&@@&$&$|:'''```...```'''''''''''``````````````..`````````````'''''':::::;;;!!|%%'.....  ....:&#################################################$
......`````..``..`..`````````'`.  .`''``';!!!%$&@&$&@&$|!!%|'`:%|:'`````.```'''''````''''''``````````````````````````'''''::::::;;;!!||%|'...........:&################################################$
.....`...`````..```````````':;;'....`'''':|%|$@@&|;;$@@&&&|:':'''''''''````':;!||||!!:::::::`````````````````````````''''::::::::;;!!|||%|'..........`;@###############################################$
......```````````````````'::.     .'''''''!%$@@@$;'':!%%;'''''''':;::;;;::;!&########&|;::;;'```````````````````````''''''::::;;;;;!!!||%%:`..........`%###############################################$
   ... ....```````````````.      .`'''''''!%$@@@%;;|%|:'''''''''';!!!!!||!!;!|||;;|%$|;;;!!;'``````````````````````''''''':::::;;;;;!!||%$!`...........;@##############################################$
        ....```````'``'':'       .`'''''``;%$&&&&&%!:':'''''''``:;|$@#@$%||!!;;''''`''::;:'```````````````````````'''''''':::::;;;;;!!!||%|:`...`......'$##############################################$
       .......```````'''''`      `''''':'';$$$@@$!;:'''````````';;|&####@%|!!:'''''''''''`''``````````````````````''''''':::::::;;;;;;!!!|%!'..``......`%##############################################$
.     .     ..```````':!;.      .`''''';:`;%%%$%!:''''`````````':;!%@##@%!;::'''''''''''''''''''''````````````''`''''''''':::::::::;;;!!!|%|:`````..```'|##############################################$
            ...`````':!:`       `'''''';:':|%|!;:'''```````````';!;;!||!;::''''':''''''''''`''''''''''''''''''```''''''''''::::::;;;;;!!!!|%;`````````':|@#############################################$
.          ....`````':!;.     ..`''`'''::''||!:'''`````````````'';!!;;;!;::''''''````'':;;;;;:::'''''':::::''''````'''''''':::::::;;;;;!!!|%|'`````':::;|&#############################################$
 ..         ....```:!|:`        `:'''''```';!:''````````````````'';|%|!;::''::::':;!!|%%%%%%|||%%%||!!;;;;;::'''```'''''''''::::::;;;;;;!!!%%;````''';|!!$#############################################$
.....       ..````':!$%`       .`'`''`'''''::'````````````````````''::::::;!!!|||%%%%%||||%%%%%%%%%$$&&&&$|;:'''`````'''''''::::::;;;;;;!!!|%;'````':;;;|@#############################################$
..          ..```:;!|%!.     . .':''''''''''''````````````````````''':::;!|||||%%||||!:``';;;;!%%|!!|$$&$|;:''''```''''''''''::::;;;;;;;!!!|$|'`'''':;;!&##############################################$
.        ....```':;!%!.      ...''``'''''::'''''``````````````````''::;!||%%$$%||!;:'..``':::::;!!!!!!;:'''''`''''''''''''':::::::;;;;;!!!!|$|:'`'''':!|@##############################################$
....  .......``':;;|%'       ..`'''''''''::::''''''`````````````'''::;!|%%|%%%|;'..`':'````:;;;!!!;;::::'''''''``'''''''''::::::::;;;;!!!!||%|:'`':''::%###############################################$
```...````..`'::':!|%'         `''''''':::::::''''''''```````'''''::;!%%%|||||;'''::``````.`':;!;;;;:''''''''''`''''''''':::::::::;;;;!!!|||$%;'`:::'':$###############################################$
```..```..`````'`'::|!`       .`:'''''''':;;:::'''''''''''''''''':;;!|%%%%%%|::''`'::::::;!!!|!!;;;:'''''''''`````'''''':::::::;;;;;;!!!|||%$%;''::::';$###############################################$
.....`````..```:!|%%;.        .':'''''''''::;:::'''''''''''''''':;;!|%$$$%%!:'''''::;!!|||||!!!;::'''''`'''''''`''''''''::::::;;;;;;!!!!||%%$%:':;:::';&###############################################$
';|!;::::`````'';:`.          .':'''''''''':;;::::'':'''''''''''::;!%$&&%!;::;!!;!!!|||%%%||!;;:'''``````''''''''''''''':::::;;;;;!!!||||%%$$|:::;::'':$###############################################$
''::'```'''':!|!||;::`     ...`;;'''''''''::;;;;::::::::'''''::::;;!|$&&%!|||||||%%%%%%%%|!!;:'''`````````'''''''''''':::::;;;;;;!!!!|||%%$$$;';;:::'''|@##############################################$
%!|%!!!;'`''``.```'`.   '%|. .':::'''''''':::;;;;;::::::::::::::::;;|%&&%|%%%%%||%%%%|!!;;:''''```````````''''''''''':::::;;;;;!!!!|||%%%$$&|:;;;:''''::%##############################################$
;;'`..  .``. .`'':;:;|%|' . .'::''':''''''::;;!!!;;;::::::::::::::::::!||%%%%%%%%||!!;;::''''````````````''''''''''::::;;;;;!!!!!|||%%%%$$&%;:;:'''':''':$#############################################$
''``'::!%|;|%!;:''``'`     .`::`''''''''''::::;!!!;;;;;:::::::::::'':;;!|||%%||||!;;::'''''``````````````''''':::::;;;;;;;!!!!||||%%%$$$&&%;;;:''':::'''':$############################################$
@@@#####@&&@&|;'``'.        .'''''''''''':::;;!!!!!!;;:::::::::::''':::;;!!!!;;;;::''''`````````````````''''::::;;;;!!!!!!!!||||%%$$$$$&&|;;;:''';;::''''`:$###########################################$
`::::;;;;;!$###@!         ..''`'''''''''':::;;!!!!!!;;;;:::::::::::::::::;;;;;::::''''``````````````````'':::;;;!!!!!!!!!|||%%%%$$$$$&&$!;;::'':;;;;:'''''';&##########################################$
.````''''''|##%:`  .       .`::''''''''''::;;;!!!!!!!!;;;;::::::::::::::::;;;:::'''''``````````'''''''':::;;!!!!|||||||||%%%%$$$$$$&&$%;::::'';;:'':::::::''!@#########################################$
..`'''`````:$&;'`        ..`'''''::::'''::::;;!!|||!!!!;;;;::::::::::::::;;;:::::''''''''''`'''''''''::;;;!!!||||%%%%%%%%$$$$$$$$$&$$!:;|!''';;::::::::::''':%#########################################$
``'``````'`;&$::`        ..`''''::::::''''::;;;!||%|!!!!;;;;;;:::;;:::::;;;;;::::::'''''''''''''':::;;!!!|||%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$%;::!!;|%!;;!;;;;;;::'''''!&########################################$
``````````';&%::.        `.`':'''::'::''':::;!!!|||%|!|!!!!!;;;;;;;;;;::;;;;;;::::::::''::::::::;;!!!|||||%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$%!:''!%!%$!!;;:::::;:''''''';&########################################$
``````````.;&!`'         .``''''''''''''::::;;!||||%%%!|||!!!!!!!!!;;;;;;;;;;;;;;;;;;;:::::;;;;;!!!|||%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%;'`'';!|$$$%|:::':''``''```'';&########################################$
````````. :@$'''         ..`''''':'''::'':;;;!!|%%%%%%%||%|||!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||!!!!!!!!!!!||||%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%$$%!;|||;:;%|;|$%!:::''''''`````'':%#########################################$
`'````..`''$$''`        ...`'::::''':''':::;;;!||||%%%$$||%%||||||!!!!!|||||||||%%%%%%%%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%%$$%|||!;;;::;;:|&%;:'''::::'`.``'::;$##########################################$
```````..'|&;    ..      . `'::''::;:''''::;;!!!!||%%%%$$%|%%%|||||||||||||||%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%||!;:'''::'`'':''''``````.`'::;;;!|$##########################################$
``````';:.`|:..  .     .`...`'''::::'``''::;!!!!|%%%%%$$$$$||%$%%%%%%%%%%%%%%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%%%%%|!;:':;;:::''''`:!:.``````''::;!!!!!!!%@########################################$
```````:'`!$'..  .     ....':''':;::'''''':;;!!!!||%%%%%%$$&$||%$$$%%$%%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$%||||;;;;;''````':'``````';:````'::::;;;;;;;:|#########################################$
```````!!:$$`.` .`     ...'::''''''''''''::;!!!|||%%%$$$$$&$&#@$%%$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$&$$%%%||!;;;;:''`````''''````````':;:``':;;;;;;;;;;!!$########################################$
``````';::|!.'` `.    .```''''''':'``'''::::;!;!|%%%%%%%$$$&@####&||%%$$$$&&$$$$$$$$$$%%%%$$$$$$$&&&&&@$%$%%|!;!!;:''::'```''''''`````````'':;!:``:;;;;!!!!||!!|@######################################$
```.```'``;' ...'.    `'.`''''':'`````'''::;;!!!||%%$$$$$%$&@#####@||||||||%%%%$&&&&&&&&&&&&&&&&&$%%$$%%$@@&$|;:::::;;!!;:'''''``````````'''''''::':;!!!|%%!:;|!|&#####################################$
''````'. `;`.. ..     .`.`'''''````````'':;;;;!!|%%%%%$$$$$&########@$$%!|!;!||||||||||||||||%%%%%|%|%&@@@@&$|:`''::'`';%|:'''````````````````'''':';!!|!;:'''::!!%####################################$
````.....:!`.. `.     ```::'''''''````''':;;;;!||%$$$$$$$$$&######@@@@||&%||%|!!!%$&$$$%%%%||!!;;;;!$&$$$%!:''`':::````'!%|;`````````````.```````'':':!;''::::::'':!&##################################$
```.';:'... .   .    .'''''`'''''````'''':::;!!||%%$%$$$$$$@#####@@@@#&$$!;||!!|%%%$$%%|!!;!;;:::';|&&$!:''''':::'``````';'.``.````.```......```````''`:;:'';;:'```';%#################################$
````...  ''.`. `   ..`:'''''''``````'`''''::;!||%$%%%$$$$$$@#######@@##%;:;:!|;:;;;!%&&$$|!;;;;!|$&&&&$!:::::::'`````````....```````````......``....`''``:;!;:!;`...';!&###############################$
```.``.  '... .`     ':';;::'````.````'''':::;!|||||%$&&&&&@###########@|:':!;:::::;%&&$%%$&&&&&&@&&&&$!;::::'```````.'!;`.......................``````'::;:::!;`....';;%##############################$
``..    `'... .`    .`'''''''``.````````'''':!!!||%%%$$$$$&@#####@#@@##$!|%%$&$|;::'''''':!||||%&@@&$$|;:''``.``.`....'!;`......................`````'':::;;:';!'``..`;!:!@############################$
``.:!'..;;.   '.     `'''':'```````````'''';;!!||||%%%$$&&&@####@@@@#$;:''::;;;!%$&&$$%%%|!;;;;;%&&@$;'``..........```'::`...`........````````````'''':::;;:;!;''''`..'!;::':$#########################$
```..```'`.`  `.    .``'''`````''```````'':!!;;;!|%$$%%%$&@#####@@@@%;:::'''``..`...``````..``.`:;:`...........``..``.`':'```.````````````''```''':::::::;||;'':::'```'!!:''`'!@#######################$
`..``. .:``' .`     `''::'```''````````''':;::!!!|||%%%%$$@#####@@@@|`````....`....``........ ...`.`'''`':''`````..........```'`'''''''''''::::::::;;;;;;:;!|!:::::'```''''```':%######################$
`````. ';.`' .`     `''':'''''`````````'::::;;!||||%%||$$$@####&@&;`.``..................`````''''````''````'```.......```'':'''':::'''':::::;;;;!!;;;;;;!!!!%|::::```'''````':::;%####################$
```....`` .. `.   ..'''':''''`````````'::::;;!!!!|||||%$$&####@%'........`.................''`''`````````````...``..``````'::''::::;::::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!|||%|;;;'``'''''```':''';&#########@########$
`````..;:.`. .  .. `:'`'''''``'`````'''::::;;;!!!|%%$$&&&&@#$:.......`````............  ..........````..`''````````````'`'::::::::;!!!;;;!!!!!!!!|||!!!!!!!;!!|||;:'`''''''`':::'''''|#################$
````..:!`.. .'.    `''''''''`'''````'''::::;;;!!!!!!;::''``````.  .........................```````.. .`'```''````'````'''':;;:;!!!!!;;;;;;!!!!!!!|||!!!!!|||||!|%;'``''''''''::''``''':%&@###@&&$&@####$
```::':'.`. `` .. .':'''''''''''```''':::::;;!;;;;;:::''''''```.``....````....................`````.``````````'''''''::::::;;:::::;;;;;;;;!!!!!|||||||!!!!!|||!|%!'''''''''':;:''``````:::'':;!!!;;!%##$
'!|:'';;`:. ``     `''::''''''''''''':;!!|||||!!!!;;;;!!;:''`````::'|%!:`...`........ ....```````'``````````````'''''':::::;;;;;;!;;;!!!!!!!!||||||||||!!!!||!!||%!:'''''''':!;:'```````''''':::||!;!!$%
''``..'``'`.`. ...';:'''''''''''''''::;!!!!!!||||||!!!!!;:'''''':|!;!%|!;`.................```'``````````''''`'''''':::::::;;;;;;;;!!;!!!!!!!!!!|||%|||||||||||||||!:'''''':;;::''```````''::::::%&%!!!!
`''`.`:`'' .'...  `::;;:''''''':'':;;!||!!!!!!!!!!!|||||!;:::';!;;:!$%;;;'.```.............````''''`'''``'''''''':::::::;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!|||%%|||||||||||%%||%!:''''':;;::''```````''':''''!$$$%|!
'`'`.`'`'` .`. ...:!:::;|$$$%%%|!;;;||||||!!!!!!!!!|||%%!:;;!%||;:;!%|;!|:''''`.````.```````'```''`'''':''''''':::::::;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!|||||||||||||!!||%||||%!'''::::::''```````````'::'''!$$%%|
''`. ::`'` '`.``.`;!;;%&%!;!!!||||%%||!!!|%%||||!!!!!|||!;!%: `%&$%!:!;:!|;:'''````````.``.````````''''':''''''''''::;;!;;;;;;!!;;;!!!!!!!!!|||||||||||||||!||||%||!!%!:':::::'''`````'''''```'''':|$%|!
''`.`;:''`.'`....`;!!$&@&%|%%|||||||||||!!!!|||||||||!|||||%&$$%::;%%:;!;||:'':;:```````````````````'''`'''''''''':::::;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||||||||||||||||||||!;!|;::::::'''```''''''''''''''':%$|!
':'`:;'`` `'.`'`.'::|&&$$&@#@@@&$||||||||%|||||||||||||||!|%%%$&!':%&&&&&&|::::;;;'````'````'````````````''''''':'':::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!|||||||||!|||||||||!;;!||;::::''```''```'`''''''::'';%|!
''`'!|''` `'.```'!|$##@############@&%||||%%%|||||||!!!||!!||:`!&&@$;'':%@@%;;;;;!!:'''``''```````````'''````'''':::::;!!!!!!!!!!!!|||!!!!!!!!!!|||||||||||||||||||!;;;!%|;;;:'''````````''``''::'''';||
''``::`'`.'''%&@#######################@$%||%%%%|%%||!!!||!;|&@$' '%|!|%$%:;|!!!!!!!;'''''''''````````````'''''''''::::;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||||||||!!!||||||||!;;!!%%;::'''```````````''':::''':!|
'` .|%!$@#################################&%||%%%%%|||!!|||!!!%&$%%&&%|&@|:;|!;;!!!!||;:'''''`````````'''''''''''''''::;;!!!!|!!!!||!!|!!!!!||!!!!!!||||||||||||||||!!!!;!%|;''''```````````'`'!%%%$$$%!
%&##########################################&%||%%%%%%||||%!;;!|$&&$!`'!|$@@@%;;!!!!!!;;;:''''``'```````'''''''''''':::::;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!!!!!!!||||||!!!!!!;!||;'''`````````````:%@&$$$&&%
##############################################$%|%%%%%%%||||!;;!|||||%$&$$&&&$!;!!!!!!;;;;;:'''''```''''''''''''''::::::::::;;!;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!|||!!!!!!||||||!!!!!;;;;|%;``````````````;$&$%!:'':
################################################&%|%%%%%||%%!;;;;!!!|||||%%%!|%!;;!!!!!;;;;;:::''''''''''''''''''':::::::::::;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!||!!!!!|||||!!!!!;;!|%%|'```````....````|%;'````':
##################################################&%|||%%|%%|!;;;;!!|%%%||%%%||!;;!!!!;;:;;;;::::'''''''''''''''''':::::::::::;;;;;!!;;;!!!!!!!!!!!!!!||!!!!||||||!!!!!|%$%|;'```````.....```:%$;'`````:
####################################################&$%|||%%%!;;;;;!%$$$$%;;!|!!!!!!|!!;;;;;;;::::::''''''''''''''''''''::;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!!;!!!!!!!!||||||||!!!|%%%%|;''''`````........`'|$$!'`````:
######################################################@$|||%%|!;;;;!%$$$!::;:'';!!;!||!!;;;;;:::::::::''''''''''''''''''''''':::::::::;;;;;;!!!||||!|||||||||||||%%%%|;:::::''`````````````'|$$$|'`````:
########################################################@$||%%|;;;;!|$$$%|!;!|$$$|!!!!!!;;;;;;;:::::::::''''''''''''''''''''''::::::::::::::::;;;;;;;;;;!!|||%%$$%%!;::::::''`````````````:!!||%%;`````:
###########################################################&|%|!;;;!|%$$%%%%%||$$%|!!!|!;;;;;;:::::::::::::''''''''':::::::''::::::::::::::;;;!!!;;::::;;;!|$$$%!:':::;;::''''`````````';!;:;!%%%;`````:
#############################################################&%%%|!!|%$$%|%$%%%%&&%|!!||!;;;:;;;;::::::::::;::'''''::::::::::::::::::::::;;;!!;;;;;;;;;|%$&&%;'''````````````````````';||!:::!%$!'``...:
###############################################################$|%%|||$$%|||!!!%$%%|!!!|!;;;;;;;;;:::::::::::;:::''::::;:::;;;;;:::::::::;;;;!!;;;;!|$$$$%;``'````````````''`''````:%%!!!;::';%%;``````:
###############################################################&!:!%$%%$$%||%$$$$%|%%||||!;;;;;;;;;:::::::::::::;::'::::::::::;;;;:::::;;;!!!!!!!!%$$$%;''````````````''''''''''''!&&|!!!;::':!|:````..'
################################################################$;'`:%$$$%|%$|:';%%||%|||!!;;;!;;;;;::::::::::::::;:::::::::;;;:;;;;;;;;;!!!!||%$$$%;'``'```''''`''''''''''''''':|$&%!;!;;::'::;:````..'
################################################################&;``.`;$&$$|;:|%!|%%||%|||!!!!!|!;!;;;::::::::::::::;;:::::::;;;;;;;;!!!!!!|%$&&%;:'''''''''''''''''''''''::'':;!|||!;;!!!;::::;:``.`..:
#################################################################&;....'%&$$||%$%|$$%%%%%%||!!!|%|;!;;;;:::::::::::::::::::;;;;;;;!!!!!!|%%$&$|;'''''''::::::::;!!|||||||||||!!!|!;;;!!!!!;::'':;'``...'
##################################################################@!`...`|&&&&$%%%$$%%%$$$$%||||%%|!!!!;;::::::::::::::::::;;;!!!!||%%%%$$$%|;;:''''':;!|||%%%%||||!!!|!!|!!!!!!!!!!!|!!!!;::::;;:``...'
####################################################################|`....'%&%|!|!;;|%%|%%%$$%|||%%%|!!!!;;::::::::::::::::;;!!!||%%$$$&$%!!!;;;:'':::;;!!!!!!;;;;!!!!!!!!!!!;;;;;;!!!!!!;;:::;;!;'....'
#####################################################################%`....:!;;!!!!!;|$%%%%%%$$%%|||%||!!!!!;;;::::;;;;;;;;;!!|%$&&&$|!!||||||||!:':::::;;;;;;;;;;;:;;;;;;;;;;:::;;!!!!!!;;;;;!!!;'....: